Familia ar trebui să investescă mai mult în dragoste

7603

Chiar mă mir, şi câteodată mă şi supăr pe cei căsătoriţi că nu se iubesc mai mult. Și că nu investesc mai mult în dragoste.

Adică se poate trăi în familie excepţional. Pot să se ia la întrecere cu noi şi să ne întreacă. Atât de frumos se poate trăi şi în familie. Dar nu se investeşte în frumos. Nu se investeşte în virtute. Nu se investeşte în iubire, care tot virtute e, până la urmă. Şi se merge pe alte lucruri, exterioare, în viaţa de familie şi nu se realizează mare lucru. Dar se poate, oricare ar fi condiţiile. Pentru că prin credinţă poţi să întorci totul în favoarea ta. Ăsta e marele avantaj al credinţei. Că totu-i în favoarea ta. Şi răul vine numai din interior, răul exterior nu poate să te afecteze decât dacă are corespondent interior. Altfel nu te afectează cu nimic. Şi atunci de mine depinde ca eu să anulez orice rău care-mi vine prin faptul că scot patimile din mine.

Se poate face şi în familie foarte mult. Foarte mult se poate face. E drept că contextul e tot mai greu. Acum parcă e invers de cum era înainte. Înainte era mănăstirea pentru oameni de excepţie și oamenii comuni rămâneau în lume, acum pare invers, adică mănăstirea e pentru oricine şi lumea numai pentru oameni de excepţie. Condiţiile sunt atât de grele, tot mai grele, adică oamenii îşi fac viaţa atât de grea şi de urâtă încât trebuie să fii foarte puternic ca să poţi să-ţi realizezi o familie şi din punct de vedere duhovnicesc, și material, şi cultural, şi să-ţi păstrezi copiii, şi să nu ţi se drogheze, și din toate punctele de vedere, trebuie să fii aproape un erou, aproape un campion acum ca să reuşeşti în condiţiile alea aşa de grele care sunt acum. Dar, când era societatea tradiţională, era foarte uşor, aveau rânduielile lor, aveau legile lor. Şi binele era la guvernare. Acum parcă răul e la guvernare şi, oricum, binele e mai mult restricţionat decât răul.

Sursa Pr Iustin Miron - Ce crede parintele Iustin ca trebuie sa faca Biserica pentru romani (video)


Articole Asemănătoare
7451

Cele două inimi să împartă şi bucuria, şi suferinţa

Încă un element important în viaţa de familie este unitatea de interese. Nici una dintre grijile femeii nu trebuie să pară prea măruntă – nici măcar pentru intelectul gigantic al celui mai mare dintre bărbaţi. Pe de altă parte, orice soţie înţeleaptă şi credincioasă se va interesa cu dragă inimă de treburile soţului său. Ea […]

Articole postate de același autor
6580

Cum se stabileşte data Paştelui

În secolul al IV‑lea s‑a hotărât modul prin care se stabileşte data Paştelui. Acest lucru s‑a stabilit la Sinodul I Ecumenic (Niceea, 325). Părintele profesor Ene Branişte ne spune că părinţii acestui sinod au adoptat pentru aceasta practica generală, bazată pe calculul datei Paştilor obişnuit la Alexandria, care se reducea la următoarele norme: -În ceea […]