Monumentele comemorative din Basarabia interbelică au fost instalate pentru cinstirea memoriei militarilor și a înaintașilor care s-au jertfit pentru realizarea idealului unității naționale. Această categorie de monumente denotă politica culturală promovată în Basarabia, după Unirea de la 27 martie 1918, politică orientată spre integrarea Basarabiei în viaţa spirituală românească. Pentru activitatea de instalare și îngrijire a cimitirelor și monumentelor eroilor căzuți în Primul Război Mondial, în anul 1919, prin decretul M.S. Regele Ferdinand, sub înaltul patronaj al M.S. Regina Maria, au fost înființată Societatea „Mormintele Eroilor Căzuți în Război”, ulterior numită Societatea „Cultul Eroilor”. De asemenea, activau asociații și societăți locale ale mormintelor și monumentelor, urmărind același obiectiv și antrenând în îngrijirea mormintelor autoritățile publice locale, biserica, instituțiile de învățământ ale vremii. Începând cu anul 1920, la Înălțarea Mântuitorului Iisus Hristos, în România este sărbătorită Ziua Eroilor. Troițele, monumentele eroilor erau dezvelite și sfințite într-o atmosferă sărbătorească, la care participa comunitatea și majoritatea instituțiilor publice.
Expoziția atrage atenția la acest tip de monumente, în prezent, supuse factorilor de distrugere și care necesită activități de conservare, restaurare și îngrijire urgentă. În același timp, monumentele comemorative din perioada interbelică sunt mărturii vii ale jertfei unei generații care a luptat pentru apărarea Patriei și a contribuit la procesul de unificare a Basarabiei cu România.
⁎⁎⁎
Evenimentul a continuat cu un programul artistic pascal „A Treia Zi de Paști la Muzeu”, sărbătoare devenită tradițională, ajunsă la a 18-a ediție, la care au participat interpretele de folclor Maria Graur și Dimitriana Chircu, studentă la specialitatea Canto popular, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, precum și formațiile folclorice de la Casa de Cultură din s. Hârbovăț, r. Anenii Noi: ansamblul de copii „Lăstărașii Neamului”, condus de Ludmila Seretinean, și Ansamblul-model „Datina”, conducător artistic – Tatiana Bâtcă. Programul a inclus cântece, obiceiuri și datini pascale, împreună cu piese de voie bună, binevenite în Săptămâna Luminată a Paștelui.