PS Siluan, Episcop de Orhei: „Întâlnirea cu Dumnezeu face din pescari apostoli…” | Duminica a XVIII-a după Cincizecime, la Catedrala mitropolitană din Chișinău

4548

În Duminica a XVIII-a după Cincizecime, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir, PS Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din mun. Chișinău.

Alături de Episcopul Siluan a înălțat rugăciuni, Prot. mitr. Vadim Cheibaş, secretar mitropolitan şi chelar al Catedralei mitropolitane, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

După citirea pericopei evanghelice, Episcopul Siluan a adresat un cuvânt de învățătură către toți cei prezenți la Cina Domnului.

Evanghelia Duminicii a XVIII-a după Cincizecime, de la Sfântul Evanghelist Luca, se numește Evanghelia pescuirii minunate și evidențiază o mulțime de învățături duhovnicești în ceea ce privește taina Bisericii și viața creștinului în general. Sfântul Evanghelist Luca ne arată că erau două corăbii oprite lângă țărmul lacului Ghenizaret, numit și Marea Galileii, iar pescarii care ieșiseră din corăbii curățau mrejele. Mântuitorul Iisus Hristos S-a apropiat de Simon-Petru, care avea una din corăbii, și de Iacov și Ioan, fiii lui Zevedeu, care aveau cealaltă corabie.

Evanghelia de azi se referă în mod direct la taina Bisericii. Corabia din Evanghelie preînchipuie Biserica lui Hristos ca spațiu al mântuirii, ca adunare a oamenilor în iubirea mântuitoare a lui Hristos. Hristos Cel răstignit și înviat conduce tainic această corabie a mântuirii. El stă la cârma Bisericii pentru că El este Capul Bisericii.

Învățătura principală pe care o primim din Evanghelia de astăzi este că lucrarea de pescuire sau adunare a oamenilor din marea vieții în corabia mântuirii, adică în Biserică, se realizează prin harul lui Dumnezeu.

La finalul Serviciului Divin, enoriașii au fost informați despre aducerea spre închinare la Catedrala mitropolitană către Hramul Capitalei – Acoperământul Maicii Domnului (14 octombrie), a unor mari sfințenii: părticele din veșmântul Maicii Domnului, o pietricică din Mormântul Maicii Domnului și un chivot cu moaștele Sfinților Ciprian și Iustina.


Articole Asemănătoare
4549

O părticică din Cinstitul Brâu al Maicii Domnului va fi adusă spre închinare la Chișinău

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Mitropolit Vladimir, luni, 14 martie, în prima zi a Postului Mare, la Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din mun. Chișinău va fi adusă spre închinare o părticică din Cinstitul Brâu al Maicii Domnului care se păstrează de mai multe secole la biserica Le Puy-Notre-Dame (Franța). Creștinii din țara noastră vor avea fericita ocazie să se […]

Articole postate de același autor
2945

Patriarhul Ilie al Georgiei va deschide a zecea ediție a Congresului Mondial al Familiilor, la Tbilisi

Preafericirea Sa Ilie al II-lea, Patriarhul Georgiei, acordă înalta binecuvântare Congresului Mondial al Familiilor – Tbilisi, 15-18 mai 2016 Patriarhul Ilie, care se bucură de o popularitate uriașă în Georgia, a acordat binecuvântarea sa pentru a X-a ediție a Congresului Mondial al Familiilor, care se va desfășura în capitala Georgiei, Tbilisi, în luna mai. De […]