Actualitate

Prin golire de sine, prin răstignire, să devenim următori ai Mântuitorului Hristos pe calea Crucii

2031

„Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-mi urmeze Mie.”

În Duminica de după Înălţarea Sfintei Cruci, cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova, PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din mun. Chișinău.

La predică, Episcopul Ioan a vorbit credincioșilor despre Cruce ca semn al puterii şi înţelepciunii lui Dumnezeu, explicând înțelesul duhovnicesc al pericopei evanghelice care ne îndeamnă pe toți să devenim următori ai Mântuitorului Hristos pe calea Crucii.

„Iubiți credincioși, Crucea este cea mai mare mângâiere pentru creștini, pentru cei care îl acceptă pe Hristos cel răstignit. Când Hristos s-a urcat pe Cruce El a oferit lumii mântuirea, dar fiecare om pentru a-şi „primi” mântuirea trebuie să se urce, în felul lui, lângă Hristos pe Cruce.

În limbaj teologic, venirii lui Hristos în această lume i se spune „kenoză” – golire de sine – şi ultimul pas al acestei kenoze este Crucea. Prin golire de sine, prin răstignire – doar astfel omul pământesc poate să râvnească mântuirea”, a spus PS Ioan.

La final, a fost oficiat un Te Deum, iar mai apoi, Preasfinţitul Ioan a felicitat credincioșii și a transmis mesajul părintesc și de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir, care astăzi a liturghisit în parohia „Sf. Cuv. Parascheva” din comuna Tohatin, municipiul Chişinău.

sursa http://ioanmosnegutu.info/


Articole Asemănătoare
2160

Duminica a VI-a după Cincizecime, la Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău

În dimineața zilei, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, a fost întâmpinat de secretarul mitropolitan și chelar al Catedralei centrale, Prot. mitr. Vadim Cheibaș, care a primit din mâinile Întâistătătorului icoana Sf. Teodor Ușakov (admiral – ocrotitorul marinarilor), cu o părticică din moaștele acestuia. Sfințenia a fost primită cu multă evlavie de soborul de preoți și diaconi, precum […]

Articole postate de același autor
1839

PS Siluan de Orhei a oficiat Sf. Liturghie și a participat la Festivalul Cântecului Pascal în Protopopiatul Râșcani

Cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paşti, cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, în cea de-a treia zi a Praznicului Învierii Domnului, marți din Săptămâna Luminată, Protopopiatul Râșcani, în frunte cu Pr. Protopop Sveatoslav Ungureanu, în colaborare cu Direcția de Cultură Râșcani, a organizat cea de-a X-a ediție a Festivalului Cântecului Pascal cu genericul „Hristos a înviat!”. […]