Slujire Arhierească în Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci la biserica „Sfinții Arhangheli” din satul Gașpar, raionul Edineț

1807

Credincioșii din localitatea Gașpar, raionul Edineț, în frunte cu părintele paroh, protoiereul Vitalie Grigoraș, au primit în Duminica a XVII-a după Cincizecime, după Înălțarea Sfintei Cruci, cu multă bucurie duhovnicească vizita Prea Sfinitului Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni. Evenimentul a fost marcat de sfințirea noului iconostas al bisericii satului cu hramul „Sfinții Arhangheli”, urmată de oficierea Sfintei și Dmnezeieștii Liturghii, la care a participat un sobor mare de preoți și diaconi și numeroși credincioși. După slujbă a urmat procesiunea înconjurării bisericii cu citirea pericopelor evanghelice ale Învierii și sfințirea unei Troițe noi, înălțate în curtea lăcașului sfînt.

La final, Ierarhul a explicat pericopa evanghelică a Duminicii după Înălțarea Sfintei Cruci, de la Marcu VII, 34 – IX, 1. Prea Sfinția Sa a adus în atenție tema centrală a acestei Duminici, în care Sfînta Evanghelie ne descoperă taina crucii noastre. Dacă iubirea lui Dumnezeu pentru noi s-a revelat în Crucea lui Hristos, în această Duminică suntem învăţaţi că răspunsul nostru de iubire faţă de Dumnezeu se arată şi se împlineşte în crucea noastră, purtată pe urmele lui Hristos. Dacă suntem ai lui Hristos, nu avem şi nu trebuie să dorim să avem o altă cale decât calea lui Hristos. Calea lui Hristos este însă calea Crucii. Ceea ce înseamnă că şi calea celor ce sunt ai lui Hristos este o cale a Crucii.

Ierarhul a mulțumit părintelui paroh Vitalie Grigoraș pentru grija ce o poartă lăcașului sfînt, pentru amplele lucrări de renovare, împodobire și menținere în bună ordine a sfîntului lăcaș, îndemnînd credincioșii să rămînă și în continuare uniți în dragostea pentru Dumnezeu și dorința arzătoare de mîntuire sufletească.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni


Articole postate de același autor
8941

Cu ce se mândresc mamele?

Părintele Cleopa spunea că un preot nu are voie să pună cununa de mire sau de mireasă pe capul unui mire sau al unei mirese care deja au viaţă de familie, însă astăzi se prac­tică acest lucru în Biserică. De ce înainte nu, şi astăzi, da? Pentru că înainte, dacă îți consumai borcanul de miere, […]