Știți că se poate întâmpla să cerți un om și el să se simtă bine?

4886

Cum să-i comunici unei persoane, dacă este necesar, că o altă persoană greșește, fără a cădea în păcatul judecății și al osândirii?

„Rugați-vă neîncetat” e valabil și aici! Puteți sesiza greșeala cu subtilitate. Să fiți întotdeauna foarte atenți – mai ales că voi folosiți mail-urile. Și acolo nici nu vă îmbie să ziceți ce gândiți – nu, deloc, niciodată! Fiți discursiv plăcuți. Poți să cerți un om și el să se simtă bine.

Știți că se poate întâmpla să cerți un om și el să se simtă bine? Acesta e darul profesoratului! Atunci veți fi profesori buni sau preoți buni, când reușiți să-i certați pe oameni și ei râd. Ei sunt bucuroși că-i cerți. Uite ce mi-a zis-o ăsta! Pe cuvântul meu de onoare!

Venise unul la mine cu fițe, că el făcuse nu știu ce. Și i-am zis: „Ești nărod, bă!”.

– „Părinte, dar cum vă permiteți?”

– „Bă, ești nărod, dar rău de tot!” Și o început să râdă. „Nu ești nărod?”

– „Ba da, Părinte!”

Uite, așa se comunică. Dar destinși, bucuroși. Până la urmă, faptul că ăla, săracul, e neputincios, nu-i vina lui…

Din Părintele Constantin Necula, Cum să ieșim din mediocritate, Editura Agnos, Sibiu, 2014, p. 59-60


Articole Asemănătoare
5858

„Nu voi cere ajutorul nimănui, ci vreau ca Tu să mă ajuţi”

De cele mai multe ori, rugăciunea noastră nu are destulă însufleţire, destulă convingere, destulă credinţă tocmai pentru că deznădejdea noastră nu este destul de adâncă, îl vrem pe Dumnezeu împreună cu atât de multe alte lucruri pe care le avem, dorim ajutorul Lui dar în acelaşi timp încercăm să obţinem ajutor de oriunde putem, şi-L […]

Articole postate de același autor
887

Sfințirea bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din satul Alava, raionul Ștefan Vodă

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit VLADIMIR, în Duminica a XXII-a după Cincizecime, 17 noiembrie 2019, PS Ioan Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan a sfințit prestolul, apoi a săvârșit prima Liturghie în noua biserică din satul Alava, raionul Ștefan Vodă. În dimineața zilei, ierarhul sorocean a fost întâmpinat de prot. Constantin Portărescu, protopop al bisericilor din raionul […]