Cu prilejul pomenirii Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, domnitorul Moldovei (1504) și cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înființarea mănăstirii, Mănăstirea Hagimus a găzduit astăzi un serviciu divin deosebit, oficiat cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir de către Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove și Președinte al Sectorului Sinodal „Mănăstiri și viață monahală”.
Cu acest prilej de bucurie duhovnicească, sutele de credincioși adunați din toate colțurile țării, precum și de peste hotarele ei, dar și ctitorii așezământului monahal, dimpreună cu Stareța Mănăstirii, Egumena Marta (Cușnir), l-au întâmpinat călduros în dimineața zilei pe PS Părinte Siluan, Episcop de Orhei.
La Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfinția Sa la altarul de vară al mănăstirii, a participat și un sobor numeros de clerici din țară și de peste hotare, printre care: pr. Arhim. Paisie (Cecan), Starețul Mănăstirii Noul-Neamț, pr. Arhim. Andrei (Cotruță), Duhovnicul Mănăstirii „Sf. Mironosițe Marta și Maria”, Prot. Victor Velciug, Protopop de Căușeni, preoți și diaconi sosiți de la Mănăstirea Putna (România), uniți cu toții de evlavia și cinstea pe care o poartă pentru Sfântul și Binecredinciosul Voievod al Moldovei, ocrotitorul spiritual al Sfintei Mănăstiri „Sf. Mironosițe Marta și Maria” din Hagimus.
După rugăciunea domnească „Tatăl nostru”, cu binecuvântarea PS Siluan, Preacuviosul Părinte Pavel, slujitor al Sfintei Mănăstiri Putna, prezent la sărbătoare, a rostit un cuvânt de învățătură.
După Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, Preasfințitul Siluan a săvârșit un Te-Deum, la sfârșitul căruia a rostit un cuvânt de învățătură în care a ținut să sublinieze calitățile spirituale ale Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, menționând totodată virtutea smereniei care îl caracteriza pe domnitor, evidentă în special atunci când pierdea o luptă, pe care și-o asuma ca o pedeapsă trimisă poporului din partea lui Dumnezeu pentru păcatele sale.
De asemenea, Episcopul vicar a amintit și de vitejia Sfântului Ștefan al Moldovei, care a reușit să facă multe fapte mărețe în vremuri destul de dificile, cel mai important apărând credința părinților și a strămoșilor noștri și rezistând tuturor asalturilor păgâne: „Sfântul și Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare a fost și rămâne a fi o pildă vrednică de urmat pentru toți conducătorii de azi și de mâine ai neamului nostru creștin-ortodox”, a încheiat Preasfinția Sa.
Mai apoi, Preasfinția Sa, s-a adresat cu alese cuvinte de mulțumire către Stareța așezământului monahal, Egumena Marta (Cușnir), pentru primirea călduroasă a obștii mănăstirești, transmițând totodată binecuvântările și doririle de bine ale ÎPS Mitropolit Vladimir.
La final, PS Siluan i-a îndemnat pe toți cei prezenți să ia aminte la viața și faptele pline de vitejie și credincioșie ale Sfântului Ștefan cel Mare și să urmeze toate cele făcute de Sfântul Domnitor pentru binele și mărirea Sfintei Biserici Ortodoxe și pentru dăinuirea neamului nostru.
În încheiere, Părintele Arhim. Andrei (Cotruță) a mulțumit Episcopului atât din numele personal, cât și din partea obștii monahale, pentru bunăvoința păstorească a Preasfinției Sale de a oficia un serviciu divin praznical la Mănăstirea Hagimus în această zi atât de frumoasă și de dragă tuturor creștinilor noștri, dar și de o importanță deosebită pentru mănăstire.
În continuare, mai multe colective artistice din țară au evoluat în cadrul Festivalului dedicat Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, desfășurat în incinta Sfintei Mănăstiri Hagimus, interpretând alese imne religioase și patriotice.
Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă frățească oferită cu multă căldură de către măicuțele mănăstirii.
Sursa: www.manastiri.md