Grăirea în deşert pustieşte pînă în adînc sufletul

2943

Nu puţini sînt între noi cei care se cred evlavioşi, dar nu îşi înfrînează limba; nu puţini sînt cei care după ce se întorc de la biserică, unde au ascultat cuvintele lui Hristos şi chiar s-au împărtăşit cu Trupul şi Sîngele Lui, varsă cuvinte rele şi veninoase peste aproapele lor.

Dar cîţi nu sînt între noi cei ale căror guri nu-s îngrădite cu nimic, ci vorbesc mereu, fără contenire, pălăvrăgind şi iar pălăvrăgind de dimineaţa pînă seara! Şi, se înţelege, în această pălăvrăgeală sunt o mulţime de vorbe deşarte, rele – în timp ce însuşi Domnul Iisus Hristos ne-a zis: Vă spun că pentru orice cuvînt deşert pe care-l vor rosti, oamenii vor da socoteală în Ziua Judecăţii, căci din cuvintele tale vei fi găsit drept, şi din cuvintele tale vei fi osîndit (Mt. 12, 36-37).

Grăirea în deşert pustieşte pînă în adînc sufletul. Noi ne facem singuri răni grave nu numai cînd rostim cuvinte putrede şi deşarte, ci şi cînd ascultăm asemenea cuvinte ieşind din guri străine. Multora le place să asculte bîrfe şi clevetiri despre aproapele lor şi sînt la fel de vinovaţi înaintea lui Dumnezeu ca şi cei pe care îi ascultă.

Din: Sfantul Luca al Crimeei, “Predici”, Editura Sophia, Bucuresti, 2010


Articole Asemănătoare
3469

Toate problemele trebuie rezolvate în interiorul familiei, nu în afara ei

Se întâmplă uneori ca unul dintre soţi să râdă de celălalt, de faţă cu alte persoane. Trebuie să îi schimbăm, cu orice preţ, stilul acesta de comunicare? Sigur că da. Aceasta este o obişnuinţă proastă de care este greu să scapi, dacă ai deprins-o. Dacă acest fel de comunicare ironică se produce între soţi, atunci […]

Articole postate de același autor
2169

„Chipul femeii creştine în lumea de astăzi” – tema discuţiei la Colegiul de Construcţii din Chişinău

La eveniment a fost invitat preotul Octavian Moşin, preşedintele Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi. Părintele a dialogat cu mai multe domnişoare, care sunt pe calea întrebărilor, încercând să prezinte chipul femeii în societatea contemporană. S-a vorbit despre virtuţile femeii, provocările vârstei şi, în general, despre viaţă ca înfrânare. Au urmat întrebări din partea domniţelor, cele mai […]