O familie numeroasă nu exclude realizarea profesională

3308

De obicei, familiile numeroase sunt privite cu neîncredere; se consideră că sunt rodul unor circumstanțe, nu al unor decizii asumate, iar „circumstanțele”, ajung mai întotdeauna să poarte numele de “iresponsabilitate”.

În cele ce urmează vom prezenta familiile unor mame celebre, pentru care alegerea de a avea o familie numeroasă a fost una conștientă, consecință a unui principiu de viață. În plus, viața lor profesională demonstrează din plin că o familie numeroasă nu exclude realizarea profesională.

Mama – sportivă: „Înainte trăiam pentru mine însămi; acum trăiesc pentru copiii mei”

Anastasia Mîșkina este una dintre cele mai cunoscute sportive – mamă a mai multor copii. Ea are 3 copii, toți băieți; primul s-a născut în 2008, al doilea în 2010 iar al treilea în 2012.

Intrând în competițiile mari în 1998, Anastasia Mîșkina a ajuns în 2003 în top 10 cele mai bune tenismene din lume. Cel mai mare succes succes l-a cunoscut însă în 2004, când a reușit să câștige un turneu de mare șlam, care până atunci nu mai fusese câștigat niciodată de o sportivă din Rusia. (Este vorba despre turneul French Open, n.n.) După acest succes, Anastasia Mîșkina a ajuns locul trei în lume. În 2007, pe când avea 26 ani, jucătoarea și-a încheiat cariera sportivă, a devenit comentator sportiv și antrenor de tenis. De asemenea, Anastasia este moderatoarea unei emisiuni pe teme de familie la postul „ Domașnii”.

În interviul săptămânal „Argumente și fapte”, Anastasia a vorbit despre cum percepe ea îndatoririle materne: „Maternitatea este dificilă. Dacă înainte de a avea copii trăiești pentru tine, după – îți dai seama trăiești pentru ei. Înainte puteam să mă pregătesc în câteva ceasuri de o călătorie până în alt colț al lumii; acum, indiferent cât ar fi de încărcat programul meu, îmi dau seama că trebuie să mă întorc atunci când am stabilit. După ce ai copii începi să realizezi că nu îți mai aparții doar ție însăți, ci toată viață ta este închinată acestor ființe mici, cărora tu le-ai dat viață și pentru care ești răspunzător”.

Chiar dacă Anastasia Mîșkina a angajat o bonă, aceasta doar o ajută la creșterea copiilor și se ocupă de ei în lipsa părinților; fosta sportivă consideră că o bonă nu poate fi o înlocuitoare pentru o mamă. Ca orice altă familie, și familia Anastasiei are greutățile ei. De exemplu, chiar la interviul „Argumente și fapte”, Anastasia Mîșkina a povestit că fiul cel mai mare, Jenia (apelativul de la Evghenii, n.n.), este foarte gelos pe fratele lui: „Jenia, când a aflat că va avea un frate, a reacționat foarte rău, a plâns foarte mult. Ca să fiu sinceră, a fost foarte greu să văd asta: spunea mereu: <Duceți-l înapoi și să nu mai vină, vă rog>. A fost nevoie să vorbesc foarte serios cu el și să-i explic că sentimentele mele față de el nu se schimbă cu nimic. După asta, Jenia l-a îndrăgit foarte mult pe Goșa (formulă de alint de la Gheorghi). Acum nu mai pot trăi unul fără altul! Goșa nici nu se trezește bine, că întreabă unde e Jenia. Și tot ce face Jenia, face și el. Sper să păstreze mereu aceeași dragoste unul față de altul”.

Mama-actriță: trei Oscaruri și patru copii

Maryl Streep este considerată de criticii de film cea mai bună actriță contemporană. Cred că până și cel mai neavizat spectator de film o știe pe Maryl Streep. Actrița este posesoarea a trei premii Oscar și a fost nominalizată la acest premiu de 18 ori, mai mult decât orice alt actor din toată istoria cinematografiei, dar, pe lângă acestea, este și mamă a patru copii.

În tinerețe, Maryl Streep a fost logodită cu cunoscutul actor al anilor 1970, John Kazale, dar în cei doi ani de logodnă partenerul ei a fost bolnav de cancer, iar în cele din urmă, în 1978 boala l-a răpus. La puțin timp după moartea lui, Maryl s-a căsătorit cu sculptorul Don Gummer, cu care este căsătorită și în prezent. Cuplul are trei fiice și un fiu. Toate fiicele au mers pe urmele mamei, devenind actrițe, iar fiul a ales muzica.

Mama – designer: copiii – cea mai mare inspirație

Tatiana Aprelskaia Mhitarian este un renumit designer interior, colaborează cu reviste ca „Idei pentru casa dv”, „Casa contemporană” şi este autoarea a peste 1.000 de proiecte și s-a specializat în decorarea apartamentelor destinate familiilor numeroase. Despre cum trebuie să arate un apartament nu foarte mare destinat unei familii numeroase, Tatiana știe din proprie experiență, fiind ea însăși mamă a șapte copii, toate fete.

Copiii sunt pentru mine cea mai mare inspirație. „Vreau să călătoresc ca să le arăt lor lumea, în tot ce are mai frumos și mai pitoresc”, povestește Tatiana.

Copiii iau parte la toate proiectele creatoare ale mamei; ei știu să taie, să coasă, să vopsească.  În apartamentul lor aproape că nu există lucruri cumpărate. Cea mai mare parte din mobilier se compune din lucruri făcute de mâna lor. Ca „singurul designer din lume părinte a 7 copii” (Tatiana însăși se numește așa cu mândrie),Tatiana consideră că e de datoria ei să creeze în special pentru familiile numeroase și cu venituri reduse; din această idee, Tatiana a făcut o adevărată profesiune de credință.

Mama – fotograf: am propriile mele 8 modele!

Fotograful american Alice Welsch are încă și mai mulți copii – nu mai puțin de 8! Ca fotograf, Alice s-a specializat în fotografia copiilor, în care are o bogată experiență. Ea chiar și-a făcut un blog și are mulți cititori, dintre care mulți sunt, la rândul lor, părinți cu mulți copii. Mărturia adusă de Alice prin acest blog le amintește cititorilor de propriile lor vieți, dar, prin aceasta, mulți au prins curaj și au început, la rândul lor, să vorbească despre experiențele și greutățile proprii. Cu toate acestea, toți sunt spun că sunt bucuroși să aibă familii atât de numeroase.

În general, între copiii lui Alice diferența este de un an, pe primul l-a născut când avea 20 de ani. Ea subliniază că a mulțumit lui Dumnezeu pentru fiecare copil. Și cu adevărat, numai El i-a putut da putere să se descurce cu o familie așa de numeroasă.

sursa http://stiripentruviata.ro/


Articole Asemănătoare
3260

Priveşte și în sus!

Stareţul îndemna pe un oarecare fiu duhovnicesc al său care muncea până seara şi nu mergea la privegheri: – Fiule, priveşte puţin şi în sus. Nu numai jos, nu numai la cele pământeşti. Priveşte puţin şi la sufletul tău. – Părinte, insistă acela, nu am timp, nu apuc. Odată, s-a îmbolnăvit tânărul acesta şi stareţul l-a cercetat la spital. Îndată ce […]

Articole postate de același autor