Preotul surzilor din Bacău, decizie radicală de Paşte: renunţă la salariu pe viaţă pentru a le oferi alimente celor săraci, care nu au ce pune pe masă

2337

Gabriel Radu-Ichim (39 de ani), preotul surzilor din municipiul Bacău, cunoscut după ce a construit o biserică din lemn în din banii familiei, în nordul Bacăului, şi a înmormântat cadavrele părăsite la morga Spitalului pe cheltuiala lui, a luat o decizie, în pragul Sărbătorilor, pentru tot restul vieţii: din salariu le va cumpăra săracilor pâine, cozonac, ulei şi alte alimente.

Un preot din Bacău a decis să se dedice total comunităţii şi a luat decizia ca din banii de salariu să asigure o ladă plină cu alimente, cât de cât neperisabile, pentru cei care au nevoie, fie că sunt oameni săraci din nordul Bacăului, fie persoane fără acoperiş deasupra capului.

Gabriel Radu-Ichim provine dintr-o familie înstărită şi a ales din convingere să devină preot.  Este şi cadru didactic universitar, este absolvent a patru facultăţi ( Teologie, Drept, Asistenţă Socială şi Istorie), două masterate , în limbaj mimico-gestual şi în drept internaţional, are un doctorat în istorie pe teme religioase şi în scurt timp va termina şi un doctorat în drept.

În ciuda formaţiei, preotul Gabriel Ichim slujeşte permanent la Biserica Acoperământul Maicii Domnului din Bacău, o mică bisericuţă din lemn, în stil maramureşean, care nu duce lipsă de enoriaşi. „Ceea ce facem noi aici la biserică este cu caracter permanent, nu pentru o lună sau două. Ideea noastră vine în prag de Paşte pentru oamenii care au posibilităţi materiale mai reduse. Salariul meu îl voi folosi pe viitor să cumpăr alimente, pentru a menţine acest loc plin cu pâine, cozonac, ulei şi alte alimente, pentru cei care simt foamea şi sărăcia. Lor trebuie să ne dăruim. Deasemeni, cine doreşte să pună alimente în această lădiţă, sunt bineveniţi.

Programul social filantropic al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului se numeşte „Fă Rai, din ce ai“ şi este cu caracter permanent, un efort pentru a fi mai buni“, a declarat, pentru ziarul Adevărul, preotul Gabriel Ichim.

Preotul Gabriel Ichim a îngropat cadavrele părăsite de ani de zile la Morgă

Preotul surzilor din Bacău nu se află la primul gest inedit. În urmă cu doi ani, după ce a aflat că Morga din Bacău era plină de cadavre nerevendicate, unele de mai mulţi ani, a luat decizia, pe propria cheltuială să îngroape trupurile. S-a ocupat de formalităţi, de sicrie, de săparea gropilor şi de slujbe şi praznice. În alte ocazii, preotul cu dare de mână le-a dat oamenilor străzii câte o masă caldă, iar acum a decis să renunţe pe viaţă la salariu pentru oamenii cu adevărat săraci, aflaţi în situaţii defavorizate.

Eforturile făcute de preotul băcăuan în ultimii ani şi-au găsit imediat ecou şi au fost răsplătite cu premii simbolice şi diplome din partea autorităţilor şi ONG-urilor.  Anul trecut, pe 18 aprilie, preotul Gabriel Radu-Ichim a primit premiul de excelenţă, pentru întreaga activitate dusă în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi şi a celor surdo-mute. O lună mai târziu, a primit un  al titlu, la Gala Premiilor Băcăuane, eveniment de amploare organizat anual de Fundaţia de Sprijin Comunitar.

Gabriel Ichim este singurul specialist acreditat de Autoritatea Nationala a Persoanelor cu Dizabilitati pentru acordarea asistentei de specialitate surdo-mute. Slujbele le ţine în limbaj mimico-gestual, este implicat în activităţi filantropice dar şi educative. Este lector la Universitatea Danubius din Galaţi, la „Comunicare şi relaţii internaţionale“, unde predă dreptul. În trecut a avut o colaborare ca şi cadru universitar la  la Universitatea din Suceava şi a fost profesor la Şcoala Postliceală „Mihai Eminescu“ din Bacău, în limbaj mimico-gestual.

sursa.adevarul.ro


Articole Asemănătoare
3568

Să fii cu inima bună, să fii o veselie a tuturor, să fii milostivă

Să fii cu inima bună, să fii o veselie a tuturor, să fii milostivă. Milostenia e ceva mult mai frumos, mai mare decât oricare dar şi talent care-ţi aduce satisfacţii văzute aici, adică pe loc. Să arunci măcar un zâmbet de soră unui sărac, dacă nu ai un ban pentru pâinea lui atât de nesigură. Pâinea aceasta se numeşte pâinea îngerilor şi deci zâmbetul […]

Articole postate de același autor
1714

Mitropolitul Iacob Putneanul și Cuvioșii Sila, Paisie și Natan au fost trecuți în calendar

Ceea ce face unic ținutul Bucovinei, dincolo de frumusețile și bogățiile naturale, culturale și istorice e faptul că a fost sfințit prin nevoințele cuvioșilor din mănăstirile și locașurile de cult. Tocmai pentru a evidenția acest lucru, în această duminică, în prezența Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române și a zeci de ierarhi a avut loc, la Mănăstirea […]


Foto