De ce fiicele au nevoie atât de mult de tații lor

13918

Opinia unui medic despre cel mai important bărbat din viața unei fetițe

Bărbaților, avem nevoie de voi.

Noi – mame, fiice, surori – avem nevoie de sprijinul vostru pentru a crește tinere femei sănătoase. Avem nevoie de fiecare gram de curaj masculin pe care îl aveți pentru că tatăl, mai mult decât oricine altcineva, determină cursul vieții fiicei lui.

După mai bine de 20 de ani de ascultare – și tratare cu antibiotice, antidepresive și stimulente – a fetelor care au crescut fără dragostea unui tată – știu cât de importanți sunt tații. Ca pediatru, am ascultat ore fără număr tinere fete descriind cum vomitau în toaleta liceului ca să-și mențină greutatea, sau cum s-au angajat în acte sexuale care le dezgustau doar pentru a-și păstra prietenii.

Am văzut fete care au abandonat școala sau și-au tatuat inițiale sau tatuaje cu idoli pe corp – toate acestea, ca să vadă dacă tații lor vor observa.

Și am văzut fiice vorbind cu tații lor. Atunci când ei intră în cameră, fetele se schimbă. Totul la ele este diferit: ochii, gurile, gesturile, limbajul corpului. Fetele nu sunt niciodată pasive în prezența taților lor.

Poate că își consideră mama drept un dat, dar nu și pe voi. Se aprind – sau plâng. Vă privesc intens. Se agață de cuvintele voastre. Speră la atenția voastră, o așteaptă cu frustrare, sau cu disperare. Au nevoie de un gest de aprobare, de o mișcare a capului pentru încurajare sau chiar de un simplu contact vizual care să le spună că vă pasă și că sunteți gata să le ajutați.

În compania ta, fiica ta încearcă din răsputeri să exceleze. Când o înveți ceva, învață mai repede. Când o îndrumi, capătă încredere.

Dacă ai înțelege cât de profund poți influența viața fiicei tale, ai fi copleșit.

Prietenii, frații, chiar și soțul nu îi vor putea modela caracterul așa cum o faci tu. Îi vei influența întreaga viață, întrucât ea îți dă o autoritate pe care nu i-o va acorda niciunui alt bărbat.

Mulți tați, în special ai adolescentelor, presupun că influența asupra vieții fiicelor lor este limitată, sau oricum mai redusă decât cea a colegilor sau a culturii pop. Ei cred că fiicele lor au nevoie să-și dea seama singure cum e cu viața. Dar fiica ta va avea în față o lume complet diferită față de cea în care tu ai crescut. Mai puțin prietenoasă, mai imorală sau chiar de-a dreptul periculoasă.

După 6 ani cu greu mai poți găsi haine de „fetiță”. Multe îmbrăcăminți sunt croite să o facă să arate ca o seducătoare fată de 13 sau 14 ani care încearcă să atragă bărbați tineri. Va intra la pubertate mai devreme decât fetele de acum o generație. Băieții o vor privi cum începe să se maturizeze fizic chiar de pe la 9 ani. Ea va vedea aluzii sexuale sau scene de sexualitate în reviste sau la televizor înainte să ajungă la 10 ani, indiferent că îți place ție sau nu. Va învăța despre HIV / SIDA în școala elementară i probabil va învăța și cum este transmis.

Dacă citești aceste rânduri, atunci ești desigur un tată motivat, sensibil și grijuliu. Ești un om bun, dar ești probabil epuizat. Am pentru tine vești bune și vești proaste.

Vestea bună este că, pentru a avea o viață frumoasă și a crește o fiică fabuloasă, nu e nevoie să îți schimbi caracterul, ci doar să îți pui în valoare ce ai mai bun în caracter. Ai tot ce îți trebuie pentru o relație mai bună cu fiica ta.

Iată și vestea proastă: oprește-te puțin din agitația cotidiană, deschide ochii mai larg și vezi cu ce se confruntă fiica ta azi, mâine și peste 10 ani. E dur și e înfricoșător, dar așa va fi. În timp ce tu îți dorești ca lumea să fie precaută și amabilă cu ea, de fapt lumea este crudă dincolo de imaginație – și asta chiar înainte ca fata să devină adolescentă.

Chiar dacă nu va intra în lucruri urâte, ele vor fi mereu în preajma ei: promiscuitate sexuală, abuz de alcool, droguri, prădători sexuali care vor dori mereu ceva de la ea.

Și să nu crezi că te vei putea lupta cu anturajul sau cu puterea culturii pop. Este exact pe dos. Da, MTV-ul, muzica, filmele și revistele influențează enorm ceea ce fetele cred despre ele, ce haine să îmbrace, chiar și ce școli să urmeze. Dar influența lor nu e nici pe departe la fel de mare ca cea a unui tată. S-au făcut o mulțime de cercetări pe tema asta, și mereu tații sunt pe primul loc. Efectele unui tată iubitor, grijuliu asupra vieții fiicei sale poate fi măsurat la fete de toate vârstele.

Când ești cu ea, indiferent că luați cina sau faceți temele împreună, sau chiar dacă ești prezent fără să spui nimic, calitatea și stabilitatea vieții ei – și, vei afla, și a ta – se îmbunătățește nemăsurat. Chiar dacă îți închipui că voi doi sunteți pe două planuri diferite, chiar dacă îți faci griji că timpul vostru împreună nu dă cine știe ce rezultate, chiar dacă te îndoiești că ai un impact semnificativ asupra ei, faptul dovedit este că îi faci fiicei tale cel mai mare dintre daruri.

Fiica ta va privi timpul pe care îl petrece cu tine foarte diferit față de cum o faci tu. Peste ani, în izbucniri trecătoare dar și în viața de zi cu zi, ea va absorbi influența ta. Va privi fiecare mișcare pe care o faci. S-ar putea să nu înțeleagă de ce ești supărat sau fericit, dar tu vei fi cel mai important bărbat din viața ei, pentru totdeauna.

Când va avea 25 de ani, își va compara mintal prietenul sau soțul cu tine. Când va avea 35 de ani, numărul de copii pe care îl va avea va fi afectat de experiența avută cu tine. Hainele pe care le va purta vor reflecta ceva despre tine. Chiar și când va avea 75 de ani, modul în care fiica ta își va privi viitorul va depinde o îndepărtată amintire a timpului petrecut de voi doi împreună.

Bune sau dificile, buni sau dificili, orele și anii pe care le petreci – sau nu – cu fiica ta vor schimba ceea ce ea este.

Haideți, bărbaților. Noi, fiicele voastre, avem nevoie de voi!

sursa culturavietii.ro


Articole Asemănătoare
10738

Mângâierea, atingerea sufletului

,,Trebuie’’ nu emoționează. ,,Trebuie’’ îți dă senzația sclaviei, te face să nu vrei să înaintezi. (arhim. Emilianos Simonopetritul) Pielea se întinde pe 2000 de centimetri pătrați și este îmbogățită cu peste 1.500.000 de receptori senzoriali. Pielea este sensibilă. Mângâierile, îmbrățișările au impact emoțional, psihic. Numeroase experimente au demonstrat că, dacă nu sunt atinse, animalele nu […]

Articole postate de același autor
9140

Slavă lui Dumnezeu pentru toate!

În acelaşi bloc trăiau doi vecini. Nu putem spune că unul din ei era mai bogat decât altul, pur şi simplu unul din ei îl invidia întotdeauna pe celălalt pentru că i se părea că toate sunt mai bune la el – şi mobila din casă este mai nouă, și mai mult aur are, și […]