Actualitate

În mod liber ne îmbrăcăm fie cu haina bucuriei, fie cu haina rușinii

3280

Sufletul omului, chemat la mântuire, prin însăși firea sa însetează în viața de pe pământ după întâlnirea cu binele, pretutindeni încearcă să împrumute, să adune, să găsească binele. Acest ”bine” se aseamănă cu niște fire din care omul își țese haină de nuntă, haină în care se va înfățișa înainte Domnului și în care va rămâne pentru veșnicie.

Haina țesută din firele bunătății și ale dragostei se va lumina, va străluci în lumina Domnului, iar cea țesută din firele răutății, a lucrurilor păcătoase, se va întuneca și mai mult față de lumina cerească, va rușina și va provoca mare suferință celui care se va întâmpla să fie îmbrăcat în ea.

Cu propriile noastre mâini, cu propria noastră voință – deși imperfectă, slăbănogită de păcat – în mod liber ne îmbrăcăm fie cu haina bucuriei, fie cu haina rușinii. Acel dar pe care ni l-a făcut Dumnezeu nouă oamenilor ca și cununii creației sale – darul libertății – pe care Însuși îl ocrotește, prin faptul că nu ne forțează să facem ceva – acel dar nu-l păstrăm și deseori fără băgare de seamă îl punem în slujba păcatului. Iar odată ce l-am pus în slujba păcatului, cum îl vom repune în slujba binelui, atunci când puterile ne sunt slăbănogite? Cu propriile noastre puteri nu-l putem repune, dar prin puterea Harului Domnului putem: la Dumnezeu toate sunt cu putință. Atâta timp cât sufletul nostru se află pe calea spre Împărăția lui Dumnezeu, cât mai avem vreme, să ne îndreptăm și să ne întărim voința noastră slabă și neputincioasă cu ajutorul Harului lui Dumnezeu, în care vom găsi puterea și sprijinul în lupta cu răul.

Viața este o trudă. Trebuie să ne învățăm să trăim cu înțelepciune întru Hristos și atunci totul în jurul nostru se va umple de sens și va dobândi valoare pentru veșnicie. Dacă vom fi atenți, atunci circumstanțele din viața noastră vor deveni ”stareții” noștri,  ne vor învăța ascultarea față de Dumnezeu, ne vor ajuta să ne parcurgem drumul vieții în răbdare și dragoste, dobândind mântuirea. Oriunde ne-am afla, pretutindeni ne înconjoară posibilitatea mântuirii: în orișice condiții ne-ar pune viața – avem posibilitatea de a ne maturiza și a ne desăvârși.  Viața noastră, în orice circumstanță poate deveni o cale care ne duce spre bine, spre bucurie, care ne este accesibilă deja aici, pe pământ.

sursa http://lib.pravmir.ru/library/readbook/390

traducere şi adaptare Adelina Benea


Articole Asemănătoare
6397

Care sunt „părinţii” deprimării?

„Doamne şi Stăpânul vieţii mele! Duhul trandaviei nu mi-l da mie.” Ce este duhul trândăviei (akediei)? Este ceea ce se numeşte deprimare. Oamenii care nu înţeleg deloc creştinismul, care nu înţeleg deloc viaţa noastră duhovnicească, cred că religia creştină este pătrunsă pe de-a-ntregul de duhul trandaviei. Privind la monahi, care umblă în haine negre, cu […]

Articole postate de același autor
3307

Sfinții deportărilor…

Eu știu că nu prea v-ați gândit la ei, De frică poate, chiar din nepăsare, Atâtea chipuri s-au omis din amintiri, Și nu au zi cu roșu-n calendare… Ei nu au scris scrisori, decât spre cer… Când își lăsau amprentele pe ziduri, Și gropile comune când săpau, Stiind că vor pleca atât de singuri… Făcut-au […]