Cum să ne vindecăm sufletul de mânie

10027

Luptați împotriva patimilor prin contrariul lor. Dacă sunteți mânios, nu vă mai mâniați, adică faceți milostenie, fiți de ajutor celuilalt, faceți ascultare celuilalt mâniat. Când vă roagă cineva ceva, răspundeți îndată. Oferiți-vă voi să aduceți apa, să faceți voi mâncare, să curățați cartofii. Și-așa mai departe; prin lucruri de-astea, mărunte, învingem mânia.

Supuneți-vă voia voastră, altcuiva. Mânia mi se pare cea mai grozavă patimă și atac asupra firii noastre, pentru că Hristos ne-a spus să învățăm de la El să fim blânzi și smeriți cu inima.

Mânia este partea cealaltă, este opusul lui Hristos, și luptând cu ea, cred că veți scăpa și de toate celelalte, pentru că „duhul umilit, inima înfrântă și smerită Dumnezeu nu o va urgisi”, dobândind blândețea și smerenia, toate celelalte patimi vor dispărea pur și simplu.

Ieromonah Savatie BaștovoiPuterea duhovnicească a deznădejdii, Editura Reîntregirea, Alba-Iulia, 2014, p. 91-92


Articole Asemănătoare
5804

În mij­locul răutăţii lumii este aproape cu neputinţă să ţii piept de unul singur

Foarte mulţi soţi se plâng adeseori unul de celălalt, fiindcă nu reuşesc să deosebească în marile greutăţi ale vieţii de familie planul bun al lui Dumnezeu. De pildă, unul se plânge că femeia lui este capricioasă, alta – că bărbatul ei este mânios. Când Stareţului Paisie Aghioritul i s-a atras atenţia asupra acestui fapt, acesta, […]

Articole postate de același autor
2670

Conferinţa ştiinţifică “Revoluția maghiară din 1956. Ecourile și impactul ei asupra RSS Moldovenești”

Joi, 13 octombrie, cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan a participat la Conferinţa ştiinţifică “Revoluția maghiară din 1956. Ecourile și impactul ei asupra RSS Moldovenești” care a avut loc în Sala Senatului a Universității de Stat din Moldova. În deschiderea conferinței cu un mesaj de salut s-a adresat E.S dna Monica […]