Pr. Alexandru Guțuleac în discuție cu tinerii la biserica Universității de Stat

1798

În seara zilei de miercuri, 05 octombrie, Părintele Alexandru Guțuleac le-a vorbit tinerilor despre ,, Originea sărbătorilor în Biserica Ortodoxa”.

Sărbătorile sunt zile anumite din cursul anului bisericesc, închinate fie amintirii unor fapte din istoria sfântă, fie cinstirii lui Dumnezeu sau a unora dintre sfinţi. Pentru creştini ele se deosebesc de celelalte zile prin faptul că încep prin participarea la sfintele slujbe prin care prăznuim sărbătorile. 

Cea dintâi sărbătoare de origine creştină este Duminica, în amintirea învierii Mântuitorului, eveniment care a constituit piatra de temelie a învăţăturii creştine. La aceasta s-au adăugat, în timp, începănd cu secolul al III-lea, sărbătorile în cinstea Mântuitorului, care amintesc principalele evenimente din viaţa sa. Íncepând cu secolul al II-lea, apar zilele de comemorare a martirilor şi mărturisitorilor care şi-au dat viaţa pentru Hristos. Din secolul al IV-lea şi mai ales din secolul al V-lea, când Biserica stabileşte definitiv învăţătura despre Maica Domnului, se fixează sărbătorile închinate Maicii Domnului. La acestea se adaugă cele închinate Sfintei Cruci, Sfiniţilor îngeri, persoanelor importante din Vechiul şi Noul Testament, marilor pustnici şi trăitori ai vieţii creştine pe cele mai înalte culmi de sfinţenie.

Sărbătorile sunt prilejuri de odihnă trupească şi de întărire sufletească, ele înfrumusetează viaţa creştinilor şi îi dă o valoare ce ţine de veşnicie.

 


Articole Asemănătoare
1788

Conferința Lumina lui Hristos sub semnul Crucii cu Preot-prof., diaconul Ioan Caraza

Biserica USM, împreună cu enoriașii, tinerii și oameni din alte parohii au marcat înjumătățirea postului prin participarea la o conferință susținută de un invitat apreciat în cercurile teologilor, părintele Ioan Caraza de la București. Tema aleasă vine în continuarea Duminicii Crucii. Aspectele discutate și întrebările adresate au atins concepte-cheie pentru ortodocși: Ce înseamnă Crucea ? Cum […]

Articole postate de același autor
2671

Unde este scăparea noastră?

Omul trăieşte într-un mediu social. Gândurile, dorinţele, faptele, viziunea asupra lumii îi sunt definite într-o măsură uriaşă de influenţa mediului care îl înconjoară. Ştiţi că, dacă un om sănătos se află multă vreme lângă un bolnav de tuberculoză şi respiră acelaşi aer cu acesta, se molipseşte şi el. La fel ne molipsim şi de la […]