Actualitate

Promoția a II-a a Academiei de Teologie Ortodoxă din Chișinău – Întâlnire după 20 de ani

2479

Luni, 29 august, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, Promoția a II-a a Academiei de Teologie Ortodoxă din Moldova (1992-1996) s-a reunit după 20 de ani de la absolvirea cursurilor.

Întâlnirea a avut loc la biserica cu hramul Sf. Mare Mucenic Dimitrie din or. Vadul lui Vodă, unde a fost săvârşită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, de către Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir, căruia i-au coliturghisit secretarul mitropolitan Prot. mitr. Vadim Cheibaș, Rectorul ATOM din acea perioadă, Arhim. Hrisostom (Panas), parohul bisericii din Vadul lui Vodă, Prot. mitr. Igor Mamaliga, precum și mai mulți preoţi profesori și absolvenţi ai acestei promoții.

După serviciul divin a urmat cuvenita slujbă de Tedeum şi Parastasul pentru profesorii trecuţi la Domnul.

Reîntâlnirea foştilor studenți teologi, unii veniţi din alte eparhii sau chiar de peste hotare, a avut loc la iniţiativa părintelui paroh al bisericii din Vadul lui Vodă, Prot. mitr. Igor Mamaliga, care ne-a oferit mai multe detalii:

„În această deosebită zi, spre bucuria tuturor, în mijlocul nostru a fost prezent Înaltpreasfinția Sa, Mitropolitul Vladimir, care a subliniat rolul avut de noile generaţii de slujitori de la 1992 încoace, în viaţa Bisericii,  în primii ani ai „ieşirii la lumină”. Chemaţi la slujire sacerdotală în condiţii deloc ușoare pentru Biserică, aceştia au dus lumina şi bucuria Evangheliei în inimile celor încredinţaţi spre păstorire prin sate şi oraşe.

Este un moment de bilanț și un moment de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru ceea ce am împlinit fiecare în parte. Ne aducem aminte de profesorii și formatorii noștri, care ne-au sădit în inimi învățătura cea bună și toate cele necesare unui preot misionar”, ne-a relatat absolventul acestei promoții, Prot. mitr. Igor Mamaliga.

Momentul de rugăciune a fost urmat de ora festivă, în care fiecare absolvent a prezentat crâmpeie din propriul parcurs personal şi vocaţional, dând mărturie despre bucuriile şi încercările, împlinirile şi dificultăţile vieţii de slujire în Biserică, o viaţă fundamentată pe jertfă şi rugăciune.

Sursa: www.mitropolia.md


Articole Asemănătoare
6870

Mitropolitul Visarion Puiu – 137 ani de la naștere. Aportul Mitropolitului Visarion Puiu la dezvoltarea învățământului teologic

A desfăşurat o fructuoasă activitate plină de realizări în funcţiile de director al Seminarului din Galaţi (1909-1918), director al Seminarului Teologic din Chişinău şi Exarh al mănăstirilor din Basarabia (1918-1921), Episcop al Argeşului (1921-1923) şi al Hotinului cu reşedinţa la Bălţi (1923-1935), Mitropolit al Bucovinei (1935-1940) şi şef al Misiunii Ortodoxe din Transnistria (1942-1943). A […]

Articole postate de același autor
1827

Depuneri de flori la monumentul sfântului Ștefan cel Mare

Vineri, 15 iulie 2016, Preasfințitul Marchel a oficiat un Te-Deum de mulțumire în fața monumentului Ștefan cel Mare și Sfânt din Bălți. Alături de Preasfinția Sa au fost prezenți reprezentanții administrației municipale, un mare sobor de preoți, dar și simpli enoriași și patrioți activi. În locuțiunea Sa, Episcopul a vorbit despre meritele domnitorului, dar în […]