Actualitate

Schimbatu-Te-ai la Față în Munte, Hristoase Dumnezeule

159


Schimbatu-Te-ai la faţă, în munte, Hristoase Dumnezeule, arătând ucenicilor Tăi slava Ta, pe cât li se putea; strălucească şi nouă, păcătoşilor, lumina ta cea pururea fiitoare, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, Dătătorule de lumină, slavă Ţie!

Biserica Ortodoxă sărbătorește în fiecare an la 6/19 august Schimbarea la Față a Domnului. Această sărbătoare este numită în popor şi Preobrajenia, amintind de momentul schimbării minunate la față a Domnului, în Muntele Taborului, în fața ucenicilor Săi, Petru, Ioan și Iacov.

La Biserica "Întâmpinarea Domnului", USM a fost oficiată de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu preotul paroh Octavian Moşin. 

După citirea pericopei evanghelice, pr. Octavian Moșin a rostit un cuvânt de învăţătură, vorbindu-le creştinilor despre semnificaţia acestui praznic împărătesc. 

Schimbarea la Faţă a Domnului se vrea o schimbare a noastră a tuturor. Muntele Taborului vrea să fie o casă a noastră şi o biserică a noastră comună. Fiecare dintre noi ar vrea să se regăsească printre ucenicii fideli, pe care i-a ales Mântuitorul, care s-au învrednicit de această lumină. Pentru aceasta ar trebui ca fiecare dintre noi să tindă la o schimbare proprie, la o reînnoire a vieţii sale duhovniceşti. 

Schimbarea la Faţă ne cheamă să ne schimbăm, să ne înnoim, să ne luminăm şi să devenim mai buni. Schimbarea la Faţă a Mântuitorului ne cheamă la o schimbare duhovnicească a noastră a tuturor. Să nu uităm că suntem creştini şi că nu aparţinem doar acestei lumi trecătoare ci să ne ridicăm prin ajutorul harului deasupra lumescului, devenind ceea la şi ce suntem chemaţi, fiinţe după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu.

 


Articole Asemănătoare
3037

Ne trebuie religia în şcoală? (I)

Am fost întrebat dacă este potrivită ora de religie în instituţiile preuniversitare, căci tot mai sceptică, chiar contra este lumea din jur. Problema este complexă. Fiind întrebat părintele Nicolae Jelihovschi, care predă de ani buni religia la Sălcuţa, Căuşeni: „Care este deosebirea între copiii ce studiază religia şi ceilalţ? Este vreo deosebire între ei?”. Părintele […]

Articole postate de același autor
5417

Cum să nu fii smerit, când de la tine nu ai nimic?

Ţine minte chipul smereniei: trupul tău este luat din pământ şi în pământ va merge iarăşi. Ai fost adus întru fiinţă din nefiinţă şi neştiut îţi este unde vei merge – unde vei fi rânduit de Dumnezeu. Nu tu însuţi te-ai adus la fiinţă şi nu știi unde te vei strămuta după fiinţarea vremelnică de […]