Sacrificiul elevei care a luat 9,96 la Bac după ce a născut în clasa a XII-a: „N-am vrut să iau în calcul renunţarea la şcoală“

4455
 

Maria Elisa Pălimaru este dintr-un sat din apropiere de Vaslui şi a absolvit cel mai titrat liceu din Vaslui cu media 9.96, aceeaşi medie cu care a luat examenul de Bacalaureat, fiind cea mai bună elevă de la clasa de Ştiinţe Sociale.

În ultimul an de liceu, vestea că Maria va aduce pe lume un copil a bulversat pe toţi cei care o ştiau, iar eleva model avea să ducă un adevărat război interior, să îndure ”gura satului” şi ironiile celor care nu i-au înţeles decizia de a păstra sarcina. A avut alături familia şi profesorii. Maria povesteşte că a rămas însărcinată ”dintr-o întâmplare”, dar nu a dorit să renunţe la copil, considerând că ”aşa a vrut Dumnezeu”.

A încercat, iniţial, să ascundă sarcina, purtând haine largi, până când nu mai avea cum să se ascundă. Cel mai dificil moment din viaţa ei a fost cel în care a trebuit să-şi anunţe familia că este însărcinată. Mama Mariei a suferit un adevărat şoc, având nevoie de psiholog pentru a ieşi din impas.

Vestea care i-a şocat familia

”A fost dramatic, tragic. M-am simţit prost, am simtit că am dezamagit. Părinţii mei aveau alte aşteptări şi a apărut sarcina. A fost greu pentru că m-am mărit deodată. Nu mai puteam face activităţi. Nu eram menajată. Făceam treaba acasă, trebuia să învăţ, apoi să merg la şcoală. Nu am vrut sub nicio formă să renunţ sau să îngheţ anul şcolar. Mi-ar fi fost greu sa revin în ritm”, povesteşte Maria.

Deşi au fost şocaţi de vestea că fata lor, eleva de nota 10, urma să aducă pe lume un copil, părinţii Mariei au avut puterea de a-şi susţine fiica şi de a o încuraja să studieze la fel de intens cum o făcuse pe tot parcursul anilor de şcoală.

Maria a continuat să meargă la cursuri până în ultima lună de sarcină. În decembrie 2015, în vacanţa de Crăciun, a născut o fetiţă, perfect sănătoasă, de 4.150 de grame. După vacanţă, a continuat să meargă la cursuri. Mama ei a fost cea care avea grijă de fetiţă, cât timp Maria mergea la şcoală.

”Am mers la şcoală şi am vorbit cu profesorii. Toţi au spus că nu este nicio barieră, ea trebuie să îşi continue studiile, că este un copil bun şi noi să o susţinem. Mie mi-a fost greu, oamenii la ţară au prejudecăţi. A fost greu la început. După ce a născut fetiţa, totul a fost normal. Trebuia să fim realişti, cu picioarele pe pămant. Eu am facut o depresie, am mers la psiholog, aşa sunt mamele. Soţul meu a suportat mai uşor. Toate lacrimile mele s-au transformat acum în bucurie”, mărturiseşte Daniela Pălimaru, mama Mariei.

Femeia afirmă că în situaţii de impas, familia contează cel mai mult. Sfătuieşte toate mamele, pentru a nu trece prin drame similare, să fie alaturi de copii şi să comunice cu ei.

Rolul de mamă şi cel de elevă

Toate frustrările şi lacrimile Mariei s-au şters odată cu venirea pe lume a fetiţei, Amelia, Ami cu o alintă întreaga familie.

”A fost o fetiţă foarte cuminte, nu a plâns. La început a fost mai greu, ea îmi ştie programul, eu îi ştiu programul, când trebuie să doarmă, sa mănânce. Am putut să învăţ, să îmi fac un eseu, să merg la şcoală. Eu prind din clasă. Contează mult să aud eu ce spune profesorul. El dictează unele lucruri, dar vorbeste mult mai mult şi spune lucruri interesante, de aceea nu am vrut să iau în calcul soluţia asta a renunţatului la şcoala şi la viaţa mea”, explică eleva-mamă.

Pentru că a învăţat constant, examenul de bacalaureat i s-a părut foarte uşor. S-a pregătit mai mult pentru simularea examenului, când într-o singură  săptămână a trebuit să ăşi pună la punct materia pentru cele trei discipline de examen. Pentru Bacalaureat a repetat timp de o lună, după un program foarte bine stabilit.

Doreşte să ajungă arheolog

Maria are o relaţie bună cu tatăl fetiţei, un tânăr de 19 ani, însă nu locuiesc împreună. Plănuiesc să se căsătorească după ce îşi vor termina amândoi studiile şi vor avea un loc de muncă, pentru a-şi putea creşte fetiţa singuri.

Pasionată de Istorie, Maria Pălimaru îşi doreşte să ajungă arheolog. Studiază toate variantele posibile, pentru a găsi cea mai potrivit soluţie, astfel încât să nu stea nici departe de fetiţă, dar să şi poate studia la facultate.

„Prima mea optiune este Istorie, la Arheologie, deşi nu ştiu dacă pot face asta cu adevarat. Intervine şi situaţia financiar, din ce stiu nu este un domeniu foarte bine platit. Eu am speranţe mari pentru că piaţa este plină de avocaţi, economişti, domenii bine plătite, mulţi se duc spre ele. La un moment dat, piaţa va fi plină. Îmi doresc să fac altceva, să fiu diferită. Mi-a plăcut să fiu diferită”, afirmă Maria Pălimaru.

Foştii dascăli: ”Va confirma şi în învăţământul superior”

Profesorii Mariei se aşteptau ca această obţină un rezultat bun la Bacalaureat, însă recunosc că nu se aşteptau ca aceasta să fie a treia din judeţ, fiind depăşit doar de alte două candidate care au obţinut media 10.

”Maria a fost o elevă foarte bună pe tot parcursul liceului. Clasarea  pe locul trei ne-a bucurat foarte mult, este o răsplată pentru munca ei, pentru voinţa şi ambiţia de care a dat dovadă. Schimbările din viaţă nu au dărâmat-o, dar nici uşor nu i-a fost. Iată, însă, că a reuşit să se mobilizeze, având şi familia alături, şi să strălucească la Bacalaureat. Suntem convinşi că va avea confirma şi învăţământul superior, pentru că are forţă şi ambiţie de învingător”, a declarat, pentru ”Adevărul”, prof. Cătălin Ignat, directorul Liceului ”Mihail Kogălniceanu” din Vaslui.

După aflarea rezultatelor la Bacalaureat, unul dintre cele mai emoţionante mesaje primite de eleva-mamă a venit din partea fostei sale profesoare de Istorie, de la Liceul ”Mihail Kogălniceanu” din Vaslui, Carmen Cătălina Alexa, care s-a bucurat pentru nota 10 primită de Maria la Bacalaureat, la proba de Istorie, ”cât pentru restul notelor de zece la un loc”. O elevă care nu a chiulit niciodată, care a refuzat să se bucure de beneficiile pe care legislaţia le acordă celor aflate într-o astfel de situaţie, şi care a avut puterea a muta muntele din calea sa - astfel îşi caracterizează fosta profesoară eleva.

”Cred însă că medalia, măcar din când în când, trebuie şi întoarsă. Atunci când reperele apar din rândul elevilor. Şi, ca profesor, să spui, de exemplu- Maria Elisa, ma bucur foarte mult că ne-am cunoscut. Că mi-ai dat ocazia să văd cum se ia muntele de chică şi se mută din loc dacă a avut proasta inspiraţie să se proţăpească în calea ta. Nu am întrebat şi nici nu mai contează cum s-a ajuns acolo, dacă s-a întâmplat doar să fie aşa sau ai ales să fie aşa. Fiecare are războiul lui de dus, dar tu ne-ai arătat, fie şi fără să-ţi propui, cum se face. M-am bucurat de nota ta de zece cât pentru restul notelor de zece la un loc- şi ştiu că restul nu o să nu se supere că spun asta- au dovedit că pot fi extrem de maturi şi responsabili şi protectori şi şi pentru asta am avut eu o vorbă să le spun şi am spus-o”, a transmis profesoara Carmen Cătălina Alexa fostei sale eleve.

sursa adevarul.ro  


Articole Asemănătoare
4457

Prin copilul pe care la purtat în pântece, a învins cancerul şi tuberculoza

Cazurile în care oamenii ies biruitori dintr-o luptă cu boli greu de vindecat, precum cancerul, impresionează atât prin felul în care cel bolnav a izbutit să nu se lase doborât de durere şi de deznădejde, dar mai ales prin felul în care Dumnezeu a lucrat în viaţa acestuia şi a celor apropiaţi spre tămăduirea trupului […]

Articole postate de același autor
4399

Cât pământ îi trebuie unui om

Se zice că un anume Pahomie ar fi auzit că undeva prin Siberia un mare proprietar de pământ vinde oricât pământ poate cuprinde cineva cu pasul într-o zi, dus-întors, pe o mie de ruble. Ispitindu-l vânzarea, s-a dus la proprietarul de pământ şi i-a spus că vrea şi el să cumpere. Proprietarul i-a spus: Iată, […]