Biserica și sportul

403

Antrenamentele sportive îl pot determina pe bunul creștin în lupta lui continuă cu provocările de tot felul care îl împiedică pe om să-și atingă scopul pentru care a fost creat. La aceasta se gândea Sfântul Apostol Pavel când, inspirat de competițiile sportive echilibrate, ce nu puneau în pericol viața umană, afirma: „Nu știți voi că acei care aleargă în stadion, toți aleargă, dar numai unul ia premiul? Alergați aşa ca să-l luați” (I Corinteni 9, 24).

Cât timp sportul rămâne în limitele bunului-simț, ale cumpătării, nepunând în pericol viața omului, când prin sport se urmărește edificarea și menținerea sănătății fizice, ca reverberație a celei sufletești (cine nu a auzit de legendara expresie mens sana in corpore sano!?),  acesta aduce, bineînțeles, doar beneficii în viața bunului creștin.

Urmând acestor gânduri, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, în cadrul proiectului internațional de caritate ”Întinde o mână pentru Moldova”, tinerii fotbaliști ai Școlii Sportive Criuleni filiala Dubăsarii Vechi și ai Gimnaziului Hrușova, au beneficiat de echipamente sportive și mingi, donație oferită de dl Laurean Graef, Președintele Asociației de Caritate “SpeRo e.V.” din Germania. La fel, instituțiile de învățământ din aceste localități au primit o donație de mobilier (56 bănci și scaune), 24 de table școlare, 20 proiectoare și 60 ghiozdane pentru elevii claselor primare.

”Sportul, în mod indiscutabil, poate să disciplineze, să întrețină sănătatea trupului, să motiveze și să antreneze nu doar fizicul, ci și forțele voliționale ale creștinului de a lupta cu sârg, cu aceeași ardoare, pentru dobândirea performanțelor spirituale. Mulțumim din suflet tuturor celor implicați în acest frumos proiect de caritate – dlui Laurean Graef, transportatorilor, dlor Directori Virginia Bîzgu și Victor Gheciu, iar tinerilor fotbaliști le dorim performanță și mult succes!” – a menționat părintele prot. mitr. Teodor Pelin, Protopop al bisericilor din raioanele Dubăsari și Criuleni, administratorul proiectului.

Sursa: protopopiat-criuleni-dubasari.md


Articole postate de același autor
1979

Ie şi Liturghie – o cale de secole spre fiinţa poporului român

Doar în limba română, spun lingviștii, există cuvintele dor şi doină. Nu pot fi traduse cu exactitate în celelalte limbi, pentru că ţin doar de fiinţa poporului român. Dor şi doină s-au născut din lacrimi. Din încercările poporului, din sensibilitatea sufletului ţăranului care a ştiut doar două lucruri: Dumnezeu şi munca pământului. Lada de zestre […]