ÎPS Mitropolit Vladimir a condus liturghia praznicală cu ocazia împlinirii a Trei Decenii de la redeschiderea Mănăstirii „Sf. Cuvioasa Parascheva” Hîncu

520

Joi, 27 octombrie 2022, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit VLADIMIR a liturghisit de Hramul Mănăstirii „Sf. Cuvioasa Parascheva” – Hîncu, cu prilejul celebrării celor Trei Decenii de la redeschiderea Mănăstirii și 55 de ani de la naștere a Înaltpreasfințitului Petru, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni.

În dimineața, zilei Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit VLADIMIR a fost întâmpinat de către ÎPS Petru, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, Egumena Parascheva (Cazacu), Stareţa Sfintei Mănăstiri Hîncu, obștea monahală, soborul de preoți prezenți şi mulțimea de credincioși veniți la Hramul Mănăstirii.

Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită într-o atmosferă solemnă în subsolul Catedralei, biserica cu hramul „Sf. M. Mc. Pantelimon”. Întâistătătorului i-au coliturghisit:

  • ÎPS Agafanghel, Mitropolit de Odesa și Ismail.
  • ÎPS Sava, Arhiepiscop de Tiraspol și Dubăsari.
  • ÎPS Petru, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni.
  • ÎPS Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești.
  • ÎPS Nicodim, Arhiepiscop de Edineț și Briceni.
  • PS Ioan de Soroca, Episcop-vicar al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove.
  • PS Siluan de Orhei, Episcop-vicar al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove.
  • Secretari Eparhiali, Protopopi, Stareți, preoți și diaconi din Republica Moldova și Ucraina.

În timpul Sfintei Liturghii au fost înălțate rugăciuni de slavă și mulțumire lui Dumnezeu pentru toate darurile și binecuvântările revărsate cu milostivire asupra Sfintei Mănăstirii Hîncu în cei 30 de ani de la redeschidere, asupra Înaltpreafințitului Arhiepiscop Petru, Maicii Starețe, Egumena Parascheva, obștei monahale dar și oamenii de bună credință care au trudit la ridicarea din ruini a acestei Perle a Ortodoxiei Moldave.

La Vohodul mic, ÎPS Mitropolit VLADIMIR, a decorat pe ÎPS Petru cu Ordinul  „ Sfântul Ierarh Gavriil Bănulescu-Bodoni” gr. I iar Stareța Mănăstirii Hîncu, Egumena Paracheva,  a fost decorată cu dreptul de a purta cea de a doua cruce pectorală în semn de înaltă recunoștință pentru activitatea sârguincioasă spre binele și întru mărirea Bisericii Ortodoxe din Moldova.

În timpul Sfintei Liturghii, Mitropolitul VLADIMIR l-a hirotonit pe diaconul Grigore Dodon, în treapta de preot pe seama parohiei „Sf. M Mc. Dimitrie” din mun. Soroca.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul de Preotese al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni condus de preoteasa Iuliana PLĂMĂDEALĂ.

După Sfânta Liturghie, în cântări de laudă, a fost înconjurată biserica mică a Mănăstirii, cu cinstitele moaște ale Sfintei Cuvioasei Maicii noastre Parascheva unde au fost citite cele patru evanghelii praznicale.

După procesiunea cu Sfintele Moaște, în curtea Sfintei Mănăstiri Hîncu, Soborul de Arhierei și preoți în frunte cu Înaltpreasfințitul VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, au săvârșit Te-deum de mulțumire lui Dumnezeu și Sfintei Cuvioase Parascheva pentru tot ajutorul și darurile cerești revărsate asupra Mănăstirii Hîncu în toți cei 30 ani de la redeschidere.

În cuvântul de felicitare, Înaltpreasfințitul AGAFANGHEL, Mitropolit de Odessa și Ismail, a înmânat din partea Preafericitului ONUFRIE, Mitropolitul Kievului și al întregii Ucraine, înalte ordine și medalii ale Bisericii Ortodoxe din Ucraina precum: Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Petru, Ordinul „Sf. Irh. Nicolae” iar Egumenei Parascheva, Medalia „Sf. Cneghină Olga”.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media,

Sursa: mitropolia.md


Articolul Precedent
Articole postate de același autor
5055

O soție înțeleaptă își ajută soțul să fie „bărbat adevărat”

Unele soții se plâng că bărbații lor nu știu să fie cap de familie, să ia decizii, să se comporte bărbătește. Este posibil ca ei chiar să nu știe cum să facă acest lucru, pentru că nu au fost învățați sau nu au avut un model sănătos. Alteori, chiar soțiile sunt cele care nu le […]