Preoții din zece parohii ale raionului Strășeni beneficiază de instruiri pentru a oferi consiliere spirituală și consiliere premaritală

715

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului VLADIMIR, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, Institutul pentru Familie și Inițiative Sociale (IFIS) oferă instruiri pentru preoții din zece parohii ale raionului Strășeni în cadrul proiectului „Parteneriat de la începutul relației”.

În perioada 23 - 30 august 2022, în incinta Bibliotecii Publice Raionale „M. Sadoveanu”, a fost lansat și desfășurat cursul de formare intitulat: “Practica consilierii premaritale și consilierii spirituale – modalitate de prevenire a violenței în familie” adresate fețelor bisericești și fiind susținute și realizate de formatorii: Victoria CAPTARI, psihoterapeută sistemică de cuplu și familie și prot. mitr., drd. Iulian RAȚĂ, lector universitar.

Beneficiarii proiectului fiind din 10 comunități ale raionului Strășeni: pr. Ion Buciucanu – Biserica „Adrmirea Maicii Domnului” din Făgureni; pr. Ioan Goncear – Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Ghelăuza; pr. Valentin Roadedeal – Biserica „Sfinții Voievozi Mihail și Gavriil” din Gălești; pr. Ghenadie Verbulschii – Biserica „Cuvioasa Maica Parascheva” din Lupa – Recea; pr. Andrei Vapnisean – Biserica „Sfânta Treime” din Țigănești; pr. Ioan Manoli – Biserica „Acoperământul Maicii Domnului”  din Zamcioji; pr. Vasile Rotari – Biserica „Înălțarea Domnului” din Chirianca; pr. Victor Condrea – Biserica „Sfânta Treime” din Micăuți;  pr. Andrei Calfa – Biserica „Sfântul Mare mucenic Dimitrie” din Românești.

Instruirile se desfășoară cu participarea reprezentantului Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove, partener al proiectului, prot. mitr., dr. Manole BRIHUNEȚ, a coordonatoarei de program, UN Women Moldova, Viorica CULEAC și a coordonatoarei de program UNFPA Moldova, Violeta TERGUTA.

Cursul de formare a durat trei zile, iar acestea au avut ca și drept scop: îmbunătățirea capacităților de consiliere spirituală și premaritală în vederea prevenirii și combaterii fenomenului violenței în familie,  cunoașterea cauzelor, consecințelor și modalităților de implicare la nivel de parohie în acest sens.

La finalul traning-ului: beneficiarii proiectului au afirmat următoarele:

  1. Ioan Manoli: „…e puțin 3 zile pentru a conștientiza toate problemele ce se ascund în fenomenul violenței în familie, iar ceea ce am simțit aici cu siguranță vor pune în practica consilierii spirituale și premaritale la nivel de fiecare parohie”;
  2. Valentin Roadedeal: „…studiile de caz și jocurile de rol ne-au ajutat ca să schimbăm atitudinea și felul nostru de a ne comporta cu enoriașii noștri în anumite situații de violență, am cunoscut diferența dintre abuz și conflict, metodele prezentate ne vor fi se un mare folos în consilierea premaritală și spirituală atât cu familiile cât și cu tinerii care intenționează să se căsătorească și vin ca să se cunune”.
  3. Ghenadie Verbulschii: „…cazurile aduse în discuție ne-a ajutat să conștientizăm că enoriașii când se află în stiuații de abuz, situații de boală nu au nevoie de predică ci au nevoie ca să fie ascultați și susținuți pentru a depăși aceste probleme mai ușor. Și am mai învățat ascultarea activă și formularea corectă a întrebărilor”.
  4. Ioan Goncear: „…în cadrul acestui training am conștientizat importanța parteneriatului la nivel de parohie în cazurile de violență, este foarte important să cunoaștem limitele noastre și să facem atât cât este posibil îndrumând creștinul/creștina către servicii specializate care îi pot ajuta în problema lor, noi îi putem susține moral și spiritual prin rugăciune, ghidare, susținere, consiliere spirituală primară, ca astfel să rezolve problema sa”.
  5. Victor Condrea: „…în cadrul acestor 3 zile am descoperit care ar putea fi riscurile pentru creștinii care trec prin situații de violență și cum ar trebui noi să intervenim ca să ajutăm cu adevărat astfel încât să nu fie încălcată legea bisericească. Bătaia nu este o soluție în rezolvarea de probleme, iar ca să ajutăm ambele persoane care se află în această situație este important ca să fie discutat cu ambii parteneri despre consecințele asupra familiei și asupra copiilor astfel încât să fie luate măsuri în acest sens”.

La finalul training-ului fiecare participant au dezvoltat un plan comunitar ce presupune extinderea activităților de prevenire a violenței în familie la nivel de fiecare parohie. Programul urmează să fie implementat pe parcursul lunilor septembrie – octombrie 2022.

Victoria Captari, psihoterapeută sistemică și formatoare:“ De-a lungul timpului s-a constatat că preoții sunt primele persoane de încredere la nivel de comunitate pentru familii și pentru tinerii care intenționează să se căsătorească. Iar instruirile organizate în acest proiect – servesc ca un suport metodologic adăugător pentru sfințiții părinți în vederea prevenirii și combaterii fenomenului violenței în acest sens, încurajând astfel parteneriatul de la începutul relației prin intermediul consilierii premaritale și spirituale.”

Institutul pentru Familie și Inițiative Sociale este o organizație nonguvernamentală ce promovează bunăstarea familiei și a copilului prin servicii de consultanță și consiliere. Institutul oferă servicii complexe de sprijin psihologic adresat femeilor și copiilor care se confruntă cu experiențe traumatice. Echipa Institutului organizează instruiri pentru profesioniști și ateliere de educație parentală pe subiecte care vizează depășirea dificultăților în relațiile familiale și dezvoltarea copilului.

Proiectul „Parteneriat de la începutul relației” este implementat de către Institutul pentru Familie și Inițiative Sociale în perioada februarie 2022 – ianuarie 2023, în contextul programului „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței pe bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun cu Un Women și UNFPA. 

A consemnat Victoria Captari, psihoterapeută IFIS

Sursa: ortodox.md


Articole postate de același autor
2418

„Învățând un om să citească Evanghelia lui Dumnezeu, ați vindecat un orb”

Într-o zi, au venit la un părinte îmbunătățit, câțiva pelerini, auzind că Dumnezeu săvârşeşte minuni prin rugăciunile sale, și l-au întrebat: – Avva, cum putem și noi face asemeni sfinției tale? – Rugându-vă și făcând acestea: Învățând un om să citească Evanghelia lui Dumnezeu, ați vindecat un orb. Învățând un om să meargă la Biserică, […]