Sfântul Ștefan cel Mare omagiat în Protopopiatul de Dubăsari și Criuleni

670

Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, la 10 iulie 2022, duminică, în s. Ustia r. Dubăsari s-a desfășurat tradiționalul festival ortodox «Un trandafir, o lumânare pentru Sfântul Ștefan cel Mare».

Festivitatea a fost organizată de Protopopiatul de Dubăsari și Criuleni în parteneriat cu Secția Cultură Dubăsari și a demarat în Casa de cultură din localitate, în incinta căreia meșterii populari și-au expus diferite lucrări tradiționale. Evenimentul a fost moderat de Șefa instituției gazdă dna Elena Ipati.

În rolul mărețului Voievod în scenă a evoluat dl Nicolae Darie, actor al Teatrului ”Mihai Eminescu” din or. Chișinău, Artist Emerit al Republicii Moldova și Artist al Poporului.

PC părinte prot. mitr. Teodor Pelin, Protopop de Dubăsari și Criuleni, cu prilejul a 30 ani de la ridicarea în rândul sfinților, a citat un extras din Tomosul Patriarhal şi Sinodal de Canonizare a Dreptcredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt.

PC părinte prot. mitr. Nicolae Ciobanu, Președinte al Sectorului Sinodal Activităţi Culturale al Mitropoliei Moldovei, a adus un cuvânt de binecuvântare din partea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova.

În scenă au evoluat corul preoțesc al Protopopiatului și ansambluri folclorice din circumscripție, care ne-au surprins plăcut cu diversitatea pieselor interpretate și coloritul vestimentar.

Participanții au primit Diplome, mici cadouri și icoane. La final, toată sala drepți a cântat imnul tradițional «Când a fost să moară Ștefan…»

Pentru toată lumea a fost pregătită o aleasă agapă frățească.

Mulțumim respectuos organizatorilor acestui măreț festival ortodox, dlui Maxim Verdeș, primarul s. Ustia, PC părinte paroh prot. Teodor Vrabie, precum și tuturor celor implicați.

Sfinte Binecredinciosule Voievode Ștefane, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Sursa: protopopiat-criuleni-dubasari.md


Articole postate de același autor
2752

Preotul Vasile Ștefănescu, împreună cu fiica sa – omorâți în cel mai groaznic mod

Vasile Ștefănescu s-a născut în anul 1894, în com. Dumitrești, jud. Ismail. A învățat la Școala Eparhială din Ismail și la Seminarul Teologic din Chișinău. După absolvirea studiilor teologice a fost numit cântăreț la Biserica „Acoperemântul Maicii Domnului” din orașul Chilia Nouă, cu începere din luna mai 1918. La 8 septembrie 1919, cântărețul bisericesc Vasile […]