Când cade cineva, are nevoie de susținere, nu să fie ingropat de judecata noastră

752

Un frate a fost acuzat pe nedrept în mănăstire pentru că a căzut în păcat cu o femeie și sculându­-se fratele a mers la bătrânul Antonie ce trăia retras în deșert. Și au venit frații de la mănăstire ca să-l mângâie și să-l ia înapoi, dar mai mult l-au acuzat: “Așa ai făcut!”. În zadar se apăra el.

Iar acolo s-a aflat un părinte, zis Kefala, care a spus o pildă ca aceasta: “Am văzut pe malul râului un om băgat în noroi până la genunchi și venind unii să-i dea mâna, l-au afundat până-n gât”.

Și auzind Sfântul Antonie pe părinte a zis: “Iată un om adevărat, care poate să vindece și să mântuiască suflete”.

Deci umilindu-se ei de cuvintele bătrânului, au pus metanie fratelui. Și, încurajați de avva Antonie, l-au luat pe frate la mănăstire.

Fragmentul este din Patericul Egiptean. Când cineva cade, are nevoie de susținere, dar adeseori noi îl îngropăm prin judecata și atitudinea noastră.

Sursa: avereabisericii.md


Articole postate de același autor
1040

În Duminica a XXV-a după Cincizecime (a Samarineanului milostiv), Episcopul Ioan i-a îndemnat pe credincioşi să continue ajutorarea semenilor aflaţi în nevoi

La data de 29 noiembrie 2020, în duminica a XXV-a după Cincizecime (a Samarineanului milostiv), cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău, la care au participat un sobor de preoți și diaconi, dar și […]