PF Onufrie al Kievului și al Întregii Ucraine: Războiul a distrus peste 80 de biserici, a ucis preoți și mireni

1213
Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene a vorbit despre amploarea pierderilor pe care le-a suferit Biserica din cauza războiului.

În ziua de 27 mai 2022, înainte de ședința episcopilor, clerului, monahilor și mirenilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Preafericitul Părinte Mitropolit Onufrie al Kievului și al Întregii Ucraine s-a adresat audienței cu un cuvânt de salut, transmite Departamentul pentru Informare și Educație al Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

„În ziua de 27 mai 1992, cu exact 30 de ani în urmă, pentru Biserica Ortodoxă Ucraineană a avut loc un eveniment istoric. În orașul Harkiv a fost convocat Sinodul Episcopilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care a intrat în istorie sub numele de Sinodul Arhieresc de la Harkiv. Deciziile luate au determinat calea istorică a Bisericii noastre. Ultimii 30 de ani de viață bisericească au dovedit că aceste decrete sunt corecte și bune. În acei ani grei pentru Ucraina, Sinodul a putut nu numai să păstreze unitatea Bisericii noastre, ci și să o protejeze de forțele care au încercat să folosească instituția Bisericii în propriile scopuri”, a spus Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

El a notat că astăzi Ucraina trece prin momente extrem de grele. Războiul început de Federația Rusă împotriva Ucrainei durează mai bine de trei luni, ostilitățile au răpit deja mii de vieți în Ucraina, sunt distruse case, familii au devenit orfane, oameni nevinovați suferă.

„Este imposibil să descriem toate urmările războiului în desfășurare, la fel cum este imposibil să găsim cuvinte pentru a exprima toată durerea a milioane de ucraineni. Să nu pierdem omenia și chipul lui Dumnezeu din noi atunci când răul a umplut inimile, să nu pierdem credința în Dumnezeu – aceste sunt niște sarcini foarte dificile cu care astăzi se confruntă fiecare dintre noi.

Din prima zi a invaziei militare a trupelor rusești pe teritoriul statului nostru suveran și independent, Biserica Ortodoxă Ucraineană a condamnat această agresiune militară și a cerut încetarea vărsării de sânge. Glasul Bisericii noastre, din păcate, a rămas neauzit. 14 din cele 53 de eparhii ale Bisericii noastre sunt afectate în mod deosebit de ostilități, peste 80 de biserici au fost distruse, clericii, călugări și credincioși ai Bisericii noastre au fost uciși. Pe lângă rugăciunea intensă pentru pace în Ucraina, în bisericile și sfintele mănăstiri au fost amenajate adăposturi împotriva bombardamentelor încă din primele zile ale războiului. Biserica s-a alăturat apărării Patriei, acordă asistența deplină militarilor ucraineni, spitalelor, civililor, refugiaților și tuturor celor aflați la necaz”, a subliniat Mitropolitul Onufrie.

Totuși, a adăugat el, în pofida participării atât de reale a Bisericii la depășirea urmărilor războiului, ostilitatea religioasă față de Biserica Ortodoxă Ucraineană a fost intensificată artificial în societate.

„Reprezentanții altor confesiuni, anumiți deputați și funcționari, făcând abuz de putere, aduc acuzații nefondate la adresa Bisericii noastre. Știm cu toții că aceste acuzații sunt abuzive. Dar astfel de declarații părtinitoare – construite mai degrabă pe emoții, decât pe argumente – servesc drept temei pentru sloganuri politice care vizează interzicerea activităților Bisericii Ortodoxe Ucrainene”, a spus Preafericitul Părinte Mitropolit.

Întâistătătorul nostru a adăugat că administrațiile locale au luat deja peste 20 de decizii ilegale privind interzicerea sau restricționarea activitățile comunităților religioase locale ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene. De asemenea, potrivit Mitropolitului Onufrie, au fost înregistrate peste 40 de acaparări de biserici, în jur de 15 cazuri de confruntări fizice și sechestrări de biserici; aproximativ 50 de comunități ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene au fost forțate să treacă în jurisdicția așa numitei Biserici Ortodoxe a Ucrainei.

„Calea istorică a Bisericii este Calea Crucii a Mântuitorului Hristos. În trecut, clerul și credincioșii erau artificial declarați dușmani ai statului, iar Bisericii i se atribuiau diverse activități care nu îi aparțineau. Totuși, oamenii care au luptat împotriva Bisericii au intrat de mult în neant, în timp ce Biserica lui Hristos a rezistat și continuă să-și îndeplinească misiunea sa mântuitoare, pentru că Biserica este Trupul lui Hristos. Credem că și în condițiile actuale Biserica Ortodoxă Ucraineană, ca și întregul nostru stat ucrainean, va supraviețui și va învinge”, a spus Mitropolitul Onufrie.

Reamintim că în ziua de 27 mai, în mănăstirea Teofania de la Kiev și-a început lucrul reuniunea episcopilor, clerului și mirenilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

Sursa: spzh.news/ro


Articole postate de același autor
4231

Minunile Maicii Domnului ‒ Crinii înfloresc la câteva luni după ce au fost tăiați

Între satele Troianata şi Demontandata, lângă Argostoli (în Insula Kefallonia – Grecia), există o Biserică care se numeşte „Maica Domnului cu crinii”. Înce­pând cu sărbătoarea Buneivestiri, aşează în faţa Icoanei Maicii Domnului o vază cu crini, care este firesc ca după câteva ore să se veştejească. Însă nu se ating de ei. După ce au […]