Actualitate

Duminica a III-a din Postul Mare, închinată de Biserica celui de viaţa făcător lemn al Crucii lui Hristos

1327

Cea de-a treia duminica din Postul Mare este închinată de Biserică Sfintei Cruci. Lecturile de la Sfânta Liturghie din aceasta duminică sunt Evrei 4, 14-16; 5, 1-6 (Apostolul) si Marcu 8, 34-38; 9,1 (Evanghelia). La Utrenie, Sfânta Cruce este scoasă în procesiune din sfântul altar în mijlocul bisericii, unde este așezată spre închinare. La Sfânta Liturghie, Trisaghionul („Sfinte Dumnezeule, Sfinte Tare, Sfinte Fără-de-Moarte miluiește-ne!”) este înlocuit cu imnul „Crucii Tale ne închinăm Stăpâne și sfânta Învierea Ta o lăudăm și o slăvim!”.

Cinstirea Crucii Mântuitorului marchează înjumătăţirea Postului Mare, perioada care conduce către prăznuirea Patimilor și Învierii lui Hristos. De aceea, atât duminica aceasta, cât și întreaga săptămână care o urmează, sunt centrate pe închinarea și contemplarea lemnului de viaţă făcător al Crucii lui Hristos.

În Duminica a III-a a Postului Mare, a Cinstitei Cruci, Înaltpreasfinţitul Nicodim, Arhiepiscop de Edineţ şi Briceni, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfîntului Vasile cel Mare la Catedrala “Sf. Irh. Nicolae” din Orhei, înconjurat de un sobor de preoţi și diaconi.

În cadrul Sfintei Liturghii au fost înălțate cereri și rugăciuni speciale către Bunul Dumnezeu, pentru pacea lumii și pentru încetarea conflictului armat din Ucraina.

Sursa: eparhia-edinet.md


Articole postate de același autor
29639

Limbajul lumânărilor care se aprind în biserică

Aprinderea lumânărilor are pentru creștini semnificații profunde. Lumina lor îi veghează atât pe cei vii, cât și pe cei plecați în lumea de dincolo. Iată care este ritualul, dar și limbajul lumânărilor care se aprind în biserică. Când mergeți la biserică aprindeți lumânări în fața icoanei Mântuitorului, a Maicii Domnului, a Sfântului Arhanghel Mihail și […]