Sărbătoarea Botezului Domnului la Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei

657

La 19 ianuarie, Biserica Ortodoxă prăznuieşte Botezul Domnului nostru Iisus Hristos. Această zi reaminteşte momentul în care Mîntuitorul a fost botezat de Ioan în apele Iordanului la vîrsta de 30 de ani. Ea mai poartă şi denumirea de Epifanie – Arătare, căci în timpul botezului, prin pogorîrea Sfîntului Duh în chip de porumbel şi prin glasul Tatăui ceresc, ce a mărturisit despre Fiul, s-a descoperit lumii întregi Taina Sfintei Treimi: Tatăl iubitor naşte din veci pe Fiul Său şi purcede pe Duhul cel Sfânt care Se odihneşte în Fiul.

De acest mare praznic, Înaltpreasfinţitul Nicodim, Arhiepiscop de Edineţ şi Briceni, a oficiat Sfînta Liturghie şi slujba de sfinţire a Agheasmei Mari la Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei, înconjurat de slujitorii sfîntului locaş şi în prezenţa mulţimii credincioşilor.

După sfinţirea Agheasmei, Înaltpreasfinţitul Nicodim a felicitat credincioşii cu prilejul frumoasei sărbători, ce vine să încheie şirul sărbătorilor de iarnă, specificînd şi faptul că apele sfinţite în această zi au o deosebită putere înnoitoare, curăţitoare şi tămăduitoare. Ierarhul a mai îndemnat credincioşii să păstreze Agheasma cu multă purtare de grijă, la loc curat, şi să o consume spre înnoire şi spre sporirea harului dumnezeiesc, înnoind totodată viaţa şi lucrarea faptelor mîntuitoare.

Sursa: eparhia-edinet.md


Articole postate de același autor
3449

Cum să „lăsăm sec” pentru Postul Adormirii Maicii Domnului?

În tradiţia ortodoxă, înainte de începutul fiecărui post de durată, există obiceiul numit „lăsatul secului”, sub forma unei mese bogate cu alimente variate, de la care creştinii se vor abține, mai apoi, în intervalul postului. Deși cuvântul „sec” din sintagma „lăsatul secului” este înțeles ca fiind sinonim cu ideea de uscat sau lipsit de grăsime, […]