Liturghie arhierească la mănăstirea Nicoreni cu prilejul cinstirii Sf. Serghie de Radonej

1131

Vineri, 8 octombrie 2021, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului VLADIMIR, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, PS Siluan a oficiat Slujba Sfintei Liturghii și sfințirea prestolului în cinstea Sf. Cuvios Serghie de Radonej de la mănăstirea Nicoreni.

În dimineața zilei, Ierarhul a fost întâmpinat de starețul mănăstirii Arhimandritul Vlasie (Ușurelu).

În cadrul Sfintei Liturghii, monahul Cozma, viețuitor al Sfintei mănăstiri Nicoreni, a fost hirotonit ierodiacon.

Sfântul Serghie de Radonej s-a născut în satul Varnița, lângă Rostov pe 3 mai 1314, din părinți binecredincioși, Chiril și Maria (prăznuiți pe 28 septembrie). Dumnezeu l-a ales încă din pântecele mamei sale pentru slujba Sa.

În viața Sfântului Serghie este consemnată întâmplarea dinainte de nașterea sfântului, când mama sa, Sfânta Maria, a mers la Sfânta Liturghie în timpul căreia ea și cei ce se rugau acolo au auzit cum pruncul aflat în pântecele mamei sale a plâns de trei ori: înainte de citirea Sfintei Evanghelii, în timp ce se cânta Heruvicul, și atunci când preotul a zis: „Sfintele Sfinților”.

Când s-au împlinit zilele și Sfânta Maria a născut un fiu, i-au pus numele Bartolomeu.

În anul 1328, părinții Sfântului Serghie s-au mutat de la Rostov la Radonej. După ce fiul lor cel mare s-a căsătorit, Chiril și Maria au primit schima monahală la Mănăstirea Khotkov (nu departe de Radonej), cu puțin înainte de moartea lor.

Pe 7 octombrie 1337, Bartolomeu a fost tuns în monahism de către egumenul Mitrofan, luându-și numele Sfântului Mucenic Serghie (7 octombrie). Suferind ispitele și aparițiile demonilor, Sfântul Serghie a crescut duhovnicește. Treptat, a devenit cunoscut de călugări, care au început să vină ca să-i ceară sfat. Sfântul Serghie i-a acceptat pe toți cu dragoste, ajungând să formeze o mică mănăstire cu doisprezece călugări.

Despre viața și activitatea acestui mare sfânt a vorbit în predica sa PS Siluan din cadrul liturghiei, menționând-l ca pildă de nevoitor și călugăr pentru cei care vor să pornească pe calea monahismului.

Sursa: manastireacurchi.md


Articole postate de același autor
1561

Divorțul nu este o soluție, ci un accident

Căsătoria vine din iubire. Doi tineri se întâlnesc, se plac, iar în „săptămâna oarbă” decid să se căsătorească. Și dacă fac asta și înaintea lui Dumnezeu, căsătoria lor devine nuntă și în Cer. Anunță familia, apoi vin la preot, pregătesc nunta. Minunat, însă minunea ține trei zile, pentru că tinerii zilelor noastre nu mai au valori […]