102 ani de la naşterea Părintelui Iustin Pârvu, monahul care a suferit 17 ani în temniţele comuniste

1728

Renumitul duhovnic de la Mănăstirea Petru Vodă, Părintele Iustin Pârvu s-a născut în data de 10 februarie 1919. Pentru convingerile sale religioase, părintele Iustin a efectuat 17 ani de detenţie în timpul regimului comunist.

Părintele Justin Pârvu a îndurat, cu multă credință în Dumnezeu și speranță de viață mai liniștită, încercările temnițelor comuniste de la Văcărești, Jilava, Aiud și Suceava (între anii 1948 – 1964), mărturisind cu mult curaj dreapta credință, în vremuri de încercare pentru Biserică și Țară.

A intrat, ca frate, la Mănăstirea Durău în anul 1936, iar în anul 1940 a fost tuns în monahism primind numele de Iustin.

În anul 1941 a fost hirotonit preot.

A participat ca preot militar în Al Doilea Război Mondial, apoi a fost întemnițat pe motive politice între anii 1948-1964.

După perioada de detenție a viețuit la Mănăstirea Secu, până în 1975, când a plecat la Mănăstirea Bistrița din județul Neamț.

În toamna anului 1991 a pus piatra de temelie a Mănăstirii Petru Vodă, pe care a condus-o ca stareț până la trecerea sa la Domnul, în seara zilei de 16 iunie 2013, la vârsta de 94 de ani.

Este înmormântat în cimitirul Mănăstirii Petru Vodă.

 

Foto Credit: precumincer.ro

Sursa: basilica.ro


Articole postate de același autor
2027

Predică la Duminica a II-a după Rusalii – a Sfinţilor Români – Pr. Ion Cârciuleanu

Sfinţii neamului nostru au urmat pe Hristos.   Dreptmăritori creştini,   În pericopa evanghelică de astăzi, Îl vedem pe Hristos Domnul umblând pe lângă Marea Galileei. Având nevoie de lucrători pentru Împărăţia veşnică, S-a adresat unor pescari, zicându-le: „Veniţi după Mine şi vă voi face pescari de oameni” (Mt. 4, 19). Aceştia, lăsând corabia, mrejele […]