Slujba Privegherii în cinstea Nașterii Mântuitorului Hristos la Catedrala Mitropolitană din Chișinău

1208

Sărbătoarea Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos reprezintă pentru credincioșii chișinăuieni un prilej de îndoită sărbătoare: bucuria venirii în lume a Pruncului dumnezeiesc și hramul Catedralei „Nașterea Domnului” din Capitală.

Ajunul Nașterii Domnului este o zi deosebită din punct de vedere liturgic. Ultima zi a Postului Nașterii lui Hristos este zi de post mai aspru decât celelalte zile, deoarece se ajunează până la ceasul al IX-lea, când se obișnuiește să se mănânce, în unele părți, grâu fiert amestecat cu fructe și miere în amintirea postului profetului Daniel și al celor trei tineri din Babilon.

În mijlocul credincioșilor prezenţi în număr mare la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” şi înconjurat de un numeros sobor de preoţi, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a săvârşit slujba privegherii prilejuită de marea sărbătoare a Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos.

Privegherea de seară a Naşterii Domnului începe cu Pavecerniţa Mare, în timpul căreia se cântă troparul şi condacul praznical, precum şi imnuri speciale de slăvire a Naşterii Mântuitorului.

Cu acest prilej, credincioșilor li s-a vorbit despre semnificaţia Ajunului Naşterii Domnului, ei primind îndemnuri să petreacă acest mare eveniment și praznic creştin în deplină curăţie sufletească şi bucurie curată, pentru ca pruncul Hristos să se nască în sufletele fiecăruia dintre noi.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media,

Sursa: mitropolia.md


Articole postate de același autor
3885

Sfânta Mare Muceniță Hristina – „discipol al lui Hristos”

Sfânta Mare Muceniţă Hristina, pomenită în calendarul creştin ortodox la 24 iulie/6 august, a trăit în cetatea Tir, în timpul împăratului Septimiu Sever (193-211). Sfânta Muceniță Hristina era din cetatea Tirului, fiică a unui oarecare Urban Stratilat. Acesta a suit-o într-un turn înalt și a așezat acolo zeii săi făcuți din aur și din argint […]