GÂNDURI PENTRU TINERI (cu prilejul Zilei Internaționale a Studenților)

1895

Acum un sfert de veac eram student în anul I la Teologie. Veneam din lumea mare, adică eram un tânăr aidoma celorlalți ai vremii. Gustasem din plin din anii de liceu, astfel încât reușisem să mă frig de patimile tinereții. Însă, odată ajuns la facultate, mi-am propus să fac o schimbare în viața mea, dând la o parte distracțiile și rupând cu viciile de care eram cuprins.

Experiența de atunci m-a învățat că pe toate le poți realiza doar când vrei, când nu ești singur în realizarea transformării, când știi exact ce vrei să schimbi și cum o poți face. Am început să fac sport, apoi am descoperit bucuria lecturii, urmând muzica, teatrul, filosofia...

Primii doi ani au fost cei mai grei, până mi-am dat seama ce este al meu și unde îmi găsesc liniștea și împlinirea. Mai târziu toate s-au aranjat la locul lor, deveneam tot mai statornic și cumva mai matur în acțiuni și fapte.

Împărtășesc aceste gânduri pentru acei care astăzi sunt tineri, în special studenți, cei care fac abia primii pași spre lucruri mari și vrednice de dăruire. Evident, este o diferență între generația de atunci și cea de astăzi. Însă avem multe lucruri comune.

Tinerii mereu au vrut să se afirme, au fost ambițioși, novatori și plini de vlagă.

Direcționați, dragi tineri, aceste forțe în niște lucruri care nu îmbătrânesc, care vă formează și vă modelează ca personalități. E bine să fiți în permanentă mișcare, căutare și învățare, căci lenea ruginește întreaga noastră ființă.

Viața include muncă, adică efort fizic și intelectual, însă e nevoie și de sănătate și integritate sufletească. Și aici, de rând cu strădaniile proprii, e nevoie și de ajutorul lui Dumnezeu.

În timp, mulți se conving de realitatea că toate se aranjează perfect și dobândim o claritate în toate atunci când intervine și Cel de Sus. Nu zădarnic auzim din Scriptură: ”...fără Mine (adică fără Dumnezeu) nu puteţi face nimic” (Ioan 15, 5).

Mizați pe propriile forțe, însă să nu uitați că Dumnezeu lucrează prin atâția oameni pe care vi-i trimite în cale. Așa că faceți-vi-L pe Domnul prieten, părinte și aliat la toate planurile vieții. Și nu veți regreta!

Încercați să ieșiți din „vizuinele” în care tot mai des se ascunde omul de astăzi, să interacționați pe viu cu cât mai multă lume, să vă regăsiți mai des în sânul naturii și mai aproape de pământ și veți observa cât de minunat și frumos este tot ce ne înconjoară. Iar de rând cu această splendoare și armonie din jur, veți descoperi lumea interioară, care se vede cel mai bine în fața unei icoane, la lumina candelei și scufundați în sfintele rugăciuni.

Vă dorim minte trează și inimă curată. Asta e tot ce putem avea mai scump.

P.S.: Îndemnăm tinerii dornici să se implice în diverse proiecte, să devină parte a Asociației Studenților Creștini Ortodocși, așteptându-vă săptămânal la biserica „Întâmpinarea Domnului” din incinta USM, miercuri, ora 18.00, în cadrul slujbei Acatistului către Sf. Duh și a Serilor duhovnicești.

Preot Octavian Moșin


Articole postate de același autor
1288

În atenția celor care vor să se înscrie în acest an la programul de master Istoria și Cultura Religiilor

Î𝗻 𝗮𝘁𝗲𝗻𝘁̗𝗶𝗮 𝗱𝗼𝗿𝗶𝘁𝗼𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗱𝗲 𝗮 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗶𝗻𝘂𝗮 𝘀𝘁𝘂𝗱𝗶𝗶𝗹𝗲 𝘀𝘂𝗽𝗲𝗿𝗶𝗼𝗮𝗿𝗲 𝗱𝗲 𝗺𝗮𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗖𝗶𝗰𝗹𝘂𝗹 𝗜𝗜 𝗹𝗮 𝗨𝗦𝗠, 𝗮𝗻𝘂𝗹 𝟮𝟬𝟮𝟮, 𝗹𝗮 𝘂𝗻 𝗽𝗿𝗼𝗴𝗿𝗮𝗺 𝗱𝗲 𝘀𝘁𝘂𝗱𝗶𝗶 𝗱𝗶𝗳𝗲𝗿𝗶𝘁 𝗱𝗲 𝗱𝗼𝗺𝗲𝗻𝗶𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗳𝗼𝗿𝗺𝗮𝗿𝗲 î𝗻 𝗰𝗮𝗱𝗿𝘂𝗹 𝘀𝘁𝘂𝗱𝗶𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗱𝗲 𝗹𝗶𝗰𝗲𝗻𝘁̗ă: Universitatea de Stat din Moldova anunță înscrierea la programul de acumulare a minimului curricular inițial pentru doritorii de a continua studiile la Ciclul II, […]