Sărbătoarea Sfintei Parascheva la Catedrala Mitropolitană din Chișinău

1116

Marți, 27 octombrie 2020, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din municipul Chișinău, în ziua prăznuirii Sfintei Cuvioasei Parascheva.  

Sărbătoarea a început în seara zilei de luni, 26 octombrie, când a fost săvârşită slujba Privegherii. A doua zi a continuat cu Acatistul Sfintei Parascheva, după care au urmat Ceasurile III și VI și  Sfânta Liturghie.

La Vohodul mic, Înaltpreasfințitul Vladimir a decorat trei preoți din Capitală:

  • Prot. mitr. Teodor Tihon, duhovnicul Protopopiatului Chișinău, Sectorul I, Centru – Ordinul „Meritul bisericesc”, de gr. III.
  • Prot. mitr. Andrei Burlescu, paroh al bisericii „Sf. Cuv. Serafim de la Sarov”, sectorul Poșta Veche din Chișinău – Ordinul „Sf. Irh. Gavriil Bănulescu-Bodoni”, de gr. III.
  • Preotul Iulian Panas, paroh al bisericii „Sfânta Treime” din Chișinău – dreptul de a purta camilafca.

În cadrul serviciului divin, tânărul Daniel Tambur, student în anul II la ATOM a fost hirotonit diacon pe seama bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din satul Doroțcaia, raionul Dubăsari.

Cu binecuvântarea Mitropolitului Vladimir, omilia praznicală a fost rostită de către Prot. mitr. Vadim Cheibaș, Secretarul Mitropoliei și Ecleziarh al Catedralei Mitropolitane. Preacucernicia sa vorbit despre exemplul Sfintei Cuvioase Parascheva „prăznuită ca model de viețuire a creștinilor într-o societatea ce devine din ce în ce mai desacralizată”.

La încheierea Sărbătorii Sfintei Cuvioasa Parascheva, Mitropolitul Vladimir a adresat un mesaj de felicitare tuturor celor prezenți, cu urări de bine și spor în întărirea și creșterea duhovnicească a vieții duhovnicești.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media,

Sursa: mitropolia.md


Articole postate de același autor
1364

A trecut la Domnul scriitorul și mărturisitorul ortodox Răzvan Codrescu

Biroul de presă al Patriarhiei Române a transmis următorul mesaj: Am aflat cu întristare vestea trecerii din această viaţă, după o intensă suferință, a domnului Răzvan Codrescu, poet și eseist creștin, traducător, editor, apologet și elegant mărturisitor al spiritualității ortodoxe. Adresăm sincere condoleanțe familiei îndoliate, prietenilor și tuturor celor îndurerați de plecarea sa timpurie dintre […]