Cum vom răspunde chemării la Nunta Fiului de Împărat? Duminica a XIV-a după Rusalii la Mănăstirea Curchi

1455

La toţi ne place să ne îmbrăcăm curat şi cu gust. La îmbrăcămintea cea nestricăcioasă, pe care ne-am întinat-o cu păcatele şi în care ne vom înfăţişa cu toţii înaintea lui Dumnezeu, la Judecata din urmă se gândeşte oare cineva? O spală cineva cu lacrimi de pocăinţă, cu fapte de milostenie, o împodobeşte cu postul, rugăciunea, privegherea, cugetarea la cele dumnezeieşti? (Sfântul Ioan din Kronstadt)

În Duminica a XIV-a după Rusalii, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Curchi.

Pilda Nunţii Fiului de Împărat, rânduită a se citi în această Duminică, face parte dintr-o serie de istorisiri profetice evocate de Mântuitorul Hristos în zilele premergătoare patimilor Sale şi jertfei de pe Golgota, jertfă care a avut ca finalitate restaurarea fiinţială a oamenilor şi inaugurarea împărăţiei lui Dumnezeu.

Precum un Împărat, Dumnezeu ne cheamă la nunta Fiului Său. Adică la bucurie, la comuniune şi la ospăţ, precum se cuvine unei nunţi adevărate. La un ospăţ de nuntă se invită cei apropiaţi, cei de acelaşi neam. Ne invită pe fiecare ca pe cei apropiați. „Pe toţi îi cheamă Milostivul Dumnezeu la mântuire, dar foarte puţini se supun Lui. Potrivit negrăitei iubiri dumnezeieşti faţă de noi, cu toţii facem parte din cei chemaţi, dar foarte puţin dintre noi intră în rândul celor aleşi, fiindcă intrarea în rândul celor aleşi este lăsată în seama alegerii voii noastre” ne spune Sfântul Ignatie Briancianinov.

La Botez ni s-a dat haină, haină de nuntă, pentru a fi din nou chemați cu ea la cina nunții Fiului de Împărat. Mulți dintre noi deși lepădăm această haină, o murdărim, o sfâșiem, nu ne sfiim să intrăm cu ea la nuntă, fără a ne gândi că și nouă ne pot fi adresate cuvintele: „Prietene, cum ai intrat aici fără haină de nuntă?”

„Suntem chemați să devenim părtași Împărăției lui Dumnezeu. Dumnezeu ne-a creat din iubire şi tot din iubire L-a dat pe Fiul spre a Se jertfi pentru mântuirea noastră. La rândul nostru, noi trebuie să răspundem invitaţiei de a participa la nuntă, jertfa euharistică, cu daruri pe măsura dragostei cu care am fost chemaţi. Participarea la Nunta Fiului de Împărat, din partea noastră, nu înseamnă decât răspunsul afirmativ la întâlnirea cu Dumnezeu şi gustarea din rodul viţei în împărăţia Sa, aşa cum a promis sfinţilor apostoli la Cina cea de taină”,– a menționat PS Siluan în predica sa.

Răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie au fost date de corul mănăstirii Curchi, dirijat de dl Dumitru Buga.

Sursa: manastireacurchi.md


Articole postate de același autor
4519

Sfânta Împărăteasă Olga a Rusiei, cea întocmai cu Apostolii

La 11/24 iulie Biserica pomeneşte pe Sfânta Olga, împărăteasa care a pus bazele încreştinării marelui popor rus. Împreună cu nepotul său, Cuviosul Vladimir, Luminătorul Rusiei, prăznuit la 15/28 iulie, marchează trecerea de la Rusia păgână la cea creştină, de la cultul zeului Perun la adorarea lui Dumnezeu, Unul în Fiinţă şi întreit în Persoane. Despre […]