Sfânta Liturghie oficiată la Schitul Icoana Maicii Domnului „Potoleşte întristarea mea”, din cartierul Dănuţeni, mun. Ungheni

1234

Marţi, 4 august 2020, Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, a oficiat Sfânta Liturghie la Schitul Icoana Maicii Domnului „Potoleşte întristarea mea”, de la Curtea Domnească, din cartierul Dănuţeni, mun. Ungheni. Săvârşirea Slujbei arhiereşti în această zi la acest aşezământ monahal a fost prilejuită de faptul că acest cartier îşi sărbătoreşte hramul, Sfânta Întocmai cu Apostolii Maria Magdalena şi Sfântul Sfinţit Mucenic Foca.

În dimineaţa zilei, Preasfinţitul Petru a fost întâmpinat de către stareţa mănăstirii, Egumena ARSENIA (Bordeniuc), dimpreună cu obştea monahală.

După citirea Sfintei Evanghelii, Chiriarhul a ţinut un cuvânt de învăţătură desprins din viaţa Sfintei Întocmai cu Apostolii Maria Magdalena, menţionând: „Sfânta Maria, cea numită Magdalena, a fost uceniţa şi mirono­siţa lui Hristos cea dintâi şi cea mai mare decât toate mironosiţele şi purtătoarele de mir. Ea se trăgea din seminţia lui Neftalim şi cetatea Magdal, de unde s-a numit şi Magdalena.

Auzind de Hristos, Care umblând în vremea aceea prin cetăţile şi satele Galileii, tămăduia toate bolile şi neputinţele din oameni, izgonea pe diavoli dintr-înşii, propovăduia Evanghelia împărăţiei cerului şi cu puterea Sa dumnezeiască cea dătătoare de tămăduiri, făcea bine tuturor, s-a dus la Dânsul şi s-a învrednicit îndată de milostivirea Lui cea iubitoare de oameni, împreună cu cei miluiţi. Căci a căutat spre dânsa Domnul Cel multmilostiv, care cunoaşte toate mai înainte de facerea lor, şi a gonit dintr-însa pe acei şapte diavoli muncitori cumpliţi, făcând-o sănătoasă nu numai cu trupul, dar şi cu sufletul; căci i-a luminat mintea cu lumina cunoştinţei adevărului, ca să cunoască că El este Mesia Cel aşteptat şi să creadă într-însul, că El este Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Cel trimis de Tatăl, spre mântuirea lumii.

De atunci, Sfânta Maria Magdalena s-a făcut uceniţă şi următoare lui Hristos, slujindu-L împreună cu celelalte sfinte femei, până la patimile Lui cele de bună voie, până la moartea pe cruce şi până la îngroparea dumnezeiescului Trup, iar pentru aceasta s-a învrednicit de a fi prima căreia i s-a vestic că Hristos a Înviat…” (Arhim. Ioanichie Bălan – Vieţile Sfinţilor)

La sfârşitul Sfintei Liturghii, Ierarhul a felicitat pe cei omagiaţi.

Maica stareţă, Egumena ARSENIA, a mulţimit Preasfinţiei Sale pentru oficierea Sfintei Liturghii la acest aşezământ monahal.

Răspunsurile liturgice au fost oferite la strană de către Corul Catedralei Episcopale, condus de către Dna Iosefina VIZITIU-GAJIM.

Sursa: episcopia-ungheni.md

 


Articole postate de același autor
921

Mitropolitul Vladimir a participat la lucrările Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse

Joi, 17 iunie 2021, Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove a participat la lucrările Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse. Ședința ordinară a Sfântului Sinod a avut loc la reședința Patriarhală și Sinodală de la Mănăstirea „Sfântul Daniel”, din Moscova, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii. […]