18 studenți au susținut tezele de master la programul ”Istoria și Cultura Religiilor”

985

Recent, 18 studenți de la ciclul II de studii din cadrul Facultății de Istorie și Filosofie au susținut tezele de master la programul ”Istoria și Cultura Religiilor”.

La acest program s-au regăsit studenți care vin din mai multe domenii: filologie, drept, jurnalism, teologie, științe economice, tehnice, agrare și chiar din militărie.

Vă prezentăm gândurile unuia dintre absolvenții acestui program de studii:

Iată că au trecut doi ani de studii de master.

Decizia de a urma un master în științe socio-umanistice cu opțiune istorico-creștină a fost luată sporadic și sunt bucuros că am realizat-o, deschizându-mi-se alte orizonturi, lăsându-mă purtat de interese noi atât în aspect personal, cât și academic. De fapt, depinde de fiecare cum își ascultă vocea interioară și dacă poate răspunde provocărilor.

Aș vrea să mulțumesc din suflet profesorilor noștri Ion Eremia, Emil Dragnev, Sergiu Matveev, Galina Corman, Andrei Corobceanu, Virgil Pîslariuc, Mihai Băț și, în primul rând, pr. Octavian Moșin, despre care se spune că „duc neamul”, care ne-au condus cu o deosebită competență și răbdare în abordarea interesantelor domenii ale cunoașterii istoriei și spiritualității.

Diversitatea și bogăția acestui master, care traversează abordări istorice, sociologice și cultura diferitelor religii, oferă o formare unică de ultimă oră și invită la o percepție generală a proceselor care se întâmplă la nivel global.

Un punct forte al acestui master este implicarea cadrelor didactice. Am apreciat foarte mult diversitatea metodelor de predare în cadrul cursurilor și apreciez înalt complementaritatea predării. Am avut posibilitatea să beneficiem pe deplin de sfaturile profesorilor, care au avut grijă să adapteze conținuturile predate la problemele actuale.

Acest master ne-a oferit nouă, studenților, bazele teoretice și metodologice necesare pentru a urma cercetările doctorale sau angajarea în viața profesională.

Deși am trecut prin viață și am o vârstă, ultimii doi ani au fost plini de vlagă lăuntrică și m-am regăsit în postura unui tânăr învățăcel”, cu respect Aurel Sarivan.

Vă prezentăm lista studenților, coordonatorilor și temele tezelor de master:

Nr d/o Nume/Prenume student Tema tezei Conducător științific Titlul didactico-științific, Funcția
1. Blinda Paula Viața și activitatea noilor vetre monahale din nordul Republicii Moldova Dragnev Emil Dr. conf.univ.
2. Boico Vadim Viața religioasă în Basarabia la începutul secolului al XX-lea (anii 1900-1914) Dragnev Emil Dr. conf.univ.
3. Braguta Ghenadi Biserica Ortodoxă din Basarabia în perioada ateistă (studiu de caz: Lăcașele sfinte din raionul Cimișlia) Șarov Igor Dr. conf.univ.
4. Calpacci Danil Деятельность митрополита Серафима (Чичагова) на Кишинёвской и Хотинской кафедре. Moşin Octavian Dr. conf.univ.
5. Cozonac Lucia Biserica ortodoxă din RSSM în anii 1944-1964 Tomuleț Valentin Dr. hab., prof.univ.
6. Dirloi Vlad Sfântul Ciprian de Cartagina – unul din părinții și scriitorii bisericești din primele veacuri și impactul învățăturilor în nordul Basarabiei Șarov Igor Dr. conf.univ.
7. Ghelbet Constantin Slujitori și nevoitori înhumați în mun. Chișinău (sec. XX – înc. sec. XXI) Moşin Octavian Dr. conf.univ.
8. Gutuleac Nelea Viața bisericească în Episcopia Cetății Albe – Ismail (1923-1940)Biserica Ortodoxă din Basarabia în cadrul României întregite (1918-1925) Eremia Ion Dr. hab., prof.univ.
9. Iarovoi Stanislav Programul iconografic al bisericii „Acoperământul Maicii Domnului din s. Scăieni, r-nul Dondușeni Dragnev Emil Dr. conf.univ.
10. Lai Iulian Schițe din istoria bisericii USM Eremia Ion Dr. hab., prof. univ.
11. Lai Roman Sfintele locașe ortodoxe din regiunea de nord a Republicii Moldova (sec. XX-încep.sec.XXI) Eremia Ion Dr. hab., prof. univ.
12. Mazur Adrian Clopotele în cultul ortodox de la origine până astăzi Șarov Igor Dr. conf.univ.
13. Medeleanu Roman Vrednici slujitori basarabeni din a doua jumătate a sec. XX Moşin Octavian Dr. conf.univ.
14. Morari Roman Evoluția cântării bisericești în spațiul pruto-nistrean Moşin Octavian Dr. conf.univ.
15. Muntean Ilie Biserica Ortodoxă din Basarabia în sec. XIX-XXI: Aspecte culturale și misionare. Moşin Octavian Dr. conf.univ.
16. Panainte Diana Biserica și iluminismul românesc Dragnev Emil Dr. conf.univ.
17. Sarivan Aurel Relațiile între bisericile ortodoxe autocefale în sec. XIX-XXI Moşin Octavian Dr. conf.univ.
18. Stațiuc Anatolii Complexul monahal Japca și sfintele lăcașe din RSSM (1944-1989) Moşin Octavian Dr. conf.univ.


Articole postate de același autor
607

ÎPS Mitropolit Vladimir a liturghisit de sărbătoarea Sf. Ierarh Nicolae al Mirelor Lichiei, la catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din capitală

Enoriași chișinăuieni au venit, luni, 19 decembrie, să participe la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de către Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, la catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din capitală, pentru a celebra împreună cu Întâistătătorul, pe unul dintre cei mai mari sfinți ai Ortodoxiei – Sfântul Ierarh Nicolae al Mirelor Lichiei. După Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, ÎPS […]