Tăierea Capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, serbată la Catedrala mitropolitană din capitala țării

933

Biserica Ortodoxă prăznuieşte miercuri, 10 septembrie 2019, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul – ultima sărbătoare mare din anul bisericesc.

Cu acest prilej Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din municipiul Chișinău.

Alături de Mitropolitul țării au înălțat rugăciuni: PS Ioan de Soroca, Episcop Vicar mitropolitan, Prot. Mitr. Dr. Vadim Cheibaș, Secretar mitropolitan, dimpreună cu clericii Catedralei centrale a Capitalei.

În întreaga lume ortodoxă, inclusiv în țara noastră, Sf. Prooroc Ioan Botezătorul se bucură de o deosebită cinstire printre creștini, ca mărturie stând şi răspândirea mare a acestui nume printre credincioșii drept-slăvitori, dar și prezența numeroasă a creștinilor în această zi la sfintele slujbe din sfintele locașuri.

Cu acest prilej, în predica de astăzi adresată cu binecuvântarea Întâistătătorului de către Ecleziarhul Catedralei, Prot. Mitr. Vadim Cheibaș, s-a evidenţiat faptul că Biserica Ortodoxă a rânduit ca această sărbătoare să fie cinstită prin post, în orice zi a săptămânii ar fi prăznuită, în amintirea celui mai aspru postitor și zelos propovăduitor al pocăinței. În această zi nu trebuie numai să nu consumăm anumite alimente, ci să ținem și un post spiritual, duhovnicesc, mai profund, nefiind îngăduite manifestări zgomotoase. Ziua aceasta să ne fie o sărbătoare de meditație și să vedem ce am putea să facem să punem în practică cuvintele rostite de Sfântul Prooroc și Înaintemergător Ioan Botezătorul.

Totodată, Secretarul mitropolitan a menționat că fiecare dintre credincioşi trebuie să ştie că are în persoana Înaintemergătorului Domnului un mare mijlocitor în faţa Dreptului Judecător, căruia trebuie să ne rugăm cu multă dragoste şi încredere.

După Sfânta Liturghie, ÎPS Mitropolit Vladimir a adresat Prot. Mitr. Andrei Burlescu, cleric al catedralei, sincere felicitări și doriri de bine și sănătate cu prilejul aniversării a 29 de ani de slujire preoțească.

În ziua pomenirii Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, postul are şi scopul să ne amintească faptul că neînfrânarea de la patimile trupeşti intră în conflict cu dreptatea şi sfinţenia. Sfântul Ioan Botezătorul anticipează taina Bisericii în starea ei de misiune pentru îndreptarea lumii păcătoase, care este adesea ostilă Evangheliei, ostilă sfinţeniei, potrivnică dreptăţii şi vieţii duhovniceşti.

Sfântul Ioan Botezătorul, în istoria Bisericii este consemnat ca ultimul mare profet al Vechiului Testament, cel care a făcut trecerea spre perioada Noului Testament.

A murit ca martir, decapitat, la porunca regelui Irod. În Scriptură, Sfântul Ioan ne este înfățișat drept un mare ascet, îmbrăcat în haină de păr de cămilă, mâncând lăcuste și miere sălbatică.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media


Articole postate de același autor
7835

Respectul pentru soț/soție

În pericopa evanghelică de la Cununie există acest cuvânt: ”Femeia să se teamă de bărbat” (Efeseni 5:33). Cu ușurință, unii ar putea înțelege de aici că acest ”să se teamă” este o oglindire a dominației masculine din societatea secolului I d.Hr. Cu toate acestea, teama față de o altă persoană nu presupune obligatoriu superioritatea acelei […]