Liturghie arhierească de Sfinții Împărați Constantin și Elena la Catedrala Mitropolitană

529

Duminică, 03 iunie 2018 – în ziua serbării Sfinților Împărați Constantin și Elena,  cu binecuvântarea ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove, s-a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din mun. Chișinău, la care au slujit un sobor de preoți și diaconi avându-l în mijlocul lor pe Preasfintitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Moldovei.

Serviciul divin a adunat mulți credincioși, care au adus slavă lui Dumnezeu, și i-au proslăvit pe Sfinții Împărați Constantin și Elena.

În cuvântul predicatorial Prreasfințitul Siluan a amintit celor prezenți despre viața virtuoasă a Sfinților Împărați Constantin și Elena, ce sunt numiți în calendarul creștin ortodox „întocmai cu Apostolii”.

Mare este sărbătoarea de astăzi, căci astăzi cinstim pe cel dintâi şi cel mai mare împărat creştin, pe Sfântul Constantin şi mama sa, Elena, cei „întocmai cu Apostolii”. Ei sunt apostolii creştinismului din secolul IV. Prin ei a dobândit libertate Biserica întemeiată de Hristos, propovăduită de Sfinţii Apostoli şi apărată cu jertfă, cu suferinţă şi cu sânge de mulţimea martirilor. Sfinții Împărați Constantin și mama sa Elena sunt model pentru creștinii de astăzi. Acești sfinți pe care îi avem în calendar și le purtăm numele, avem îndatorirea ca să le urmăm și viața. Să nu fie numai numele, ci și faptele.

Se cuvine, deci, să cinstim cu cuvinte de laudă pe Sfinţii împăraţi Constantin şi Elena şi să înălţăm rugăciuni de mulţumire lui Dumnezeu pentru tot ce au făcut ei în lume.

La final Episcopul Vicar a transmis binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir, după care a felicitat pe toți cei ce poartă numele de Constantin și Elena și derivatele acestor nume.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul mixt al Catedralei Mitropolitane condus de dna dirijor Angela Angheni.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media

Această prezentare necesită JavaScript.


Articole postate de același autor
1237

Ce să fac când Dumnezeu „nu este prezent” atunci când mă rog?

Întâi de toate, este foarte important să ne amintim că rugăciunea este o întâlnire și o relație; este vorba de o relație tainică, una care nu poate fi impusă nici de noi, nici de Dumnezeu. Faptul că Dumnezeu Se poate face prezent sau că ne poate lăsa cu sentimentul absenței Sale face parte din această […]