Zi de hram în cinstea cuvioasei Parascheva, în satele Doltu și Măgureanca, din raionul Fălești

1314

Miercuri, 27 octombrie 2021, în satul Doltu, raionul Fălești, clopotele bisericii și-au chemat creștinii la rugăciune cu flori în mână, pentru a-și serba hramul bisericii – cuvioasa Parascheva, dar și pentru a fi solidari în rugăciune cu păstorul lor, preotul – paroh Valeriu Musteața.

La Liturghia festivă a participat un sobor de preoți în frunte cu părintele – blagocin Oleg Fistican, împreună cu cei mai fideli enoriași și ctitori, iar răspunsurile la strană au fost date de corul parohial al satului Doltu.

La final, a fost oficiat un Moleben în cinstea sărbătorii pentru sănătatea enoriașilor, ctitorilor și tuturor locuitorilor satului, celor ce din binecuvântate pricini n-au venit.

A urmat o panihidă întru pomenirea răposatului preot – paroh Valentin Ciumac, care a fost înmormântat în ziua hramului din anul 2003.

În cuvântul de adresare, părintele Oleg, a felicitat pe toți creștinii cu prilejul hramului bisericii, explicând semnificația sărbătorii și le-a mulțumit pentru susținerea părintelui – paroh Valeriu. De asemenea și părintele – paroh Valeriu a felicitat credincioșii cu această frumoasă sărbătoare, îndeosebi cele ce poartă frumosul nume al cuvioasei Parascheva – ocrotitoarea Moldovei și le-a mulțumit pentru jertfa depusă pentru înfrumusețarea și încălzirea sfântului locaș, pentru susținerea în organizarea hramului, chiar de la cel dintâi an al pastorației. La rândul lor credincioșii au mulțumit părintelui Valeriu pentru organizarea evenimentului și împreună-rugăciune. Apoi au fost stropiți cu aghiazmă și li s-au împărțit anaforă.

Și în satul Măgureanca, raionul Fălești, biserica își sărbătorește hramul – de cuvioasa Parascheva. Sfânta Liturghie a fost oficiată de părintele – paroh Anatolie Mandric, împreună cu cei mai râvnitori creștini. Răspunsurile la strană au răsunat foarte duios de corul parohial, dirijat de preoteasa Ana Mandric. Cel mai îmbucurător lucru este că s-au împărtășit toți, care frecventează regulat biserica, iar cea dintâi s-a împărtășit fiica preotului – Parascheva. Părintele Anatolie a povestit crâmpei din viața cuvioasei Parascheva și a felicitat comunitatea cu prilejul hramului bisericii și a localității. Bucurie se citea în ochii enoriașilor prezenți și mulțumiți de frumusețea slujbei ce s-a săvârșit.

Sursa: ephbalti.md

 


Articole postate de același autor
781

Mănăstirea Nicoreni și-a sărbătorit hramul

Miercuri, 2 august, în ziua pomenirii Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul, Mănăstirea Nicoreni și-a sărbătorit protectorul ceresc. Sute de credincioși au poposit la sfânta mănăstire pentru a petrece ziua în rugăciune. Sfânta Liturghie a fost oficiată de către părintele stareț Arhim. Vlasie (Ușurelu), fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În timpul slujbei au […]