Un schit al Lavrei de la Sveatogorsk a luat foc în urma bombardamentului

897
Flacăra a cuprins imediat biserica principală a sfântului lăcaș, care a fost cea mai mare biserică de lemn din Ucraina.

În ziua de 4 iunie 2022, în timpul unor lupte crâncene, pe teritoriul Schitului Tuturor Sfinților al Lavrei Adormirii Maicii Domnului de la Sveatogorsk a izbucnit un incendiu de mare amploare, relatează news.church.ua.

Flacăra a cuprins imediat biserica principală a mănăstirii, în acest moment nu există informații despre morți și răniți.

Schitul Tuturor Sfinților de la Sveatogorsk care astăzi a luat foc care este considerat un monument de arhitectură din lemn. El nu se află pe teritoriul complexului principal de clădiri ale Lavrei, ci la o distanță oarecare, pe vârful unui deal, nu departe de monumentul lui Artiom, dar face parte din Lavră.

Bisericile schitului au fost ridicate de dulgheri locali din bușteni masivi de pin și au fost decorate cu sculpturi în tradițiile arhitecturii vechi rusești din secolele XVI-XVII. În apropiere sunt amplasate chiliile din lemn ale călugărilor. Schitul este înconjurat de o palisadă de lemn cu porți din scânduri și cu turnuri de colț, care trebuiau să amintească de vremurile epice.

În plan istoric, pe acest loc au fost ridicate lăcașuri de cult din piatră, dar după 1945 ele au intrat în paragină.

Construcția schitului a început în 2001 și a continuat pe tot parcursul deceniului. Biserica centrală a schitului în cinstea Tuturor Sfinților a fost finalizată în 2009.

Ea fost cea mai mare biserică de lemn din Ucraina.

UJO a raportat că în Lavra de la Sveatogorsk a avut loc înmormântarea călugărilor care au murit mai devreme din cauza bombardamentelor.

Sursa: spzh.news/ro


Articole postate de același autor
1765

Slujire arhierească la Catedrala episcopală din Soroca de ziua Adormirii Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan Teologul

În dimineața zilei de vineri, 9 octombrie 2020, PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Soroca, de ziua Adormirii Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan Teologul. La această slujbă, alături de Episcopul Sorocii au înălțat rugăciuni: Prot. mitr. Nicolae Craveț, Protopop și secretar al […]