Actualitate

Un pelerinaj de neuitat la Mănăstirea Putna

3241

Putna, mănăstirea de suflet a Sfântului Ştefan cel Mare şi locul său de odihnă, este vizitată în fiecare an de mii de credincioşi. În perioada 13-14 iulie 2017, un grup de preoţi din Protopopiatul Râşcani, în frunte cu prot. mitr. Sveatoslav Ungurean, blagocinul raionului, au plecat în pelerinaj la Voievodul Moldovei, loc de odihnă de mai bine de 500 de ani a celui mai drag dintre domnitorii noştri. 

După ce s-au închinat la mormântul Sfântului Voievod, preoții din Râșcani au intonat cântecul ,, Când era să moară Ștefan”. A urmat o excursie pe teritoriul complexului monastic, pelerinii fiind ghidați de către părintele protosinghel Dosoftei, nevoitor al mănăstirii.  După care au pornit spre Mănăstirea Sihăstria-Putnei, închinându-se moaștelor Sf. Cuvioși Sila, Paisie și Natan.  A urmat o vizită la  peștera Sf. Daniil Sihastrul.

În drum spre casă preoții s-au închinat la sfintele moaște ale sf. Leontie de la Rădăuti și Teodosie de la Brazi, care se află la mănăstirea Bogdana din Rădăuți, precum și celor ale Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava. O altă frumosă mănăstire vizitată a fost Dragomirna, o pierlă a arhitecturii românești, locul unde Sfântul Paisie Velicicovschi începe să scrie Filocalia.

Orice pelerinaj ne apropie de înţelegerea faptului că avem o destinaţie a călătoriei vieţii noastre, care este Dumnezeu Însuşi. Un pelerinaj ne scoate din obişnuitul prealumescului şi ne apropie de legătura cu rosturile adevărate, de a gusta din ceea ce înseamnă călătoria omului spre Domnul.

Protopopiatul Râşcani


Articole Asemănătoare
2230

Pelerinaj pedestru la hramul de vară al Mănăstirii Călărășeuca

La 19 august 2016, de praznicul Schimbării la Față, iarăși am scris un rînd în istoria pelerinajelor în Țara de Sus. În această mare sărbătoare, cu inimile pline de bucurie și cu binecuvîntarea Prea Sfințitului Nicodim, pas cu pas atingeam imaginar meleagurile mănăstirii Călărășeuca. Soarele cu razele sale ne mîngîia trupurile, iar preoții la rîndul lor sufletele. […]

Articole postate de același autor
2952

Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil – Hramul municipiului Cahul

Marți, 21 noiembrie, în dimineața zilei Preasfințitul Anatolie, Episcop de Cahul și Comrat a fost întâmpinat cu o fiească smerenie de către Secretarul eparhial, Prot. mitr. Mihail Mungiu și cu un deosebit salut îngeresc al copiilor școlii duminicale. Credincioșii veniți la slujbă au întâmpinat cu bucurie pe Chiriarhul locului, care este și parohul Catedralei episcopale […]