Un bust al marelui duhovnic Sofian Boghiu a fost inaugurat sâmbătă, 7 octombrie, în localitatea natală Cuconeștii Vechi

661

Un bust al vrednicului de pomenire Arhimandrit Sofian Boghiu a fost inaugurat sâmbătă, 7 octombrie, în localitatea sa natală Cuconeștii Vechi, din raionul Edineț, Republica Moldova, la 111 ani de la naștere.

PS Episcop Ioan de Soroca, Vicar mitropolitan, cu binecuvântarea ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, precum și a ÎPS Nicodim, Arhiepiscop de Edineț și Briceni, a vizitat fosta așezare sătească Cuconeștii Vechi și Casa Memorială „Arhimandritul Sofian Boghiu”, obârșia Preacuviosului Părinte Sofian.

Evenimentele prilejuite de pomenirea marelui duhovnic, teolog și pictor bisericesc, pe malul pitoresc al Prutului, la Cuconeștii Vechi, au început în dimineața zilei cu întâmpinarea PS Ioan.

A urmat ceremonia de inaugurare și sfințire a bustului Preacuviosului, apoi rânduiala parastasului, la care au participat arhimandritul Nectarie (Gherman), starețul mănăstirii Horești și bun cunoscător al părintelui Sofian, protosinghelul Antipa (Burghelea), de la mănăstirea Antim din București, autorul lucrării „Viața Părintelui Sofian Boghiu. O icoană a virtuții.”, protoiereul Mihail Bortă, parohul bisericii Sf. Irh. Spiridon al Trimitundei din mun. Chișinău, autor și coordonator al Complexului Cultural-istoric „Noua Galilee” din Cuconeștii Vechi, preoți și credincioși de pe ambele maluri ale Prutului.

Bustul Părintelui Sofian este o realizare a grupului de inițiativă „Prietenii Părintelui Sofian” a Asociației obștești „Noua Galilee”, condus de prot. Mihail Bortă.

Lucrarea a fost realizată de sculptorul Valentin Vîrtosu. Pe postamentul din piatră de Cosăuți este redat textul: părintele Sofian Boghiu, duhovnic, smerit, răbdător, evlavios, rugător, blând, milostiv, 1912-2002.

După slujba de pomenire, cei prezenți au elogiat personalitatea marelui nevoitor, după care corul de fete „Apostolițele Sf. Spiridon” din Chișinău și corul de copii de la Gimnaziu din s. Cuconeștii Noi, r. Edineț, au susținut un recital de cântări duhovnicești.

La final, Episcopul Ioan a vizitat camerele muzeale ale Casei Memoriale „Arhimandrit Sofian Boghiu” și a binecuvântat masa de pomenire organizată în noua trapeză a complexului muzeal.

Evenimentul a fost organizat pentru al 10-lea an consecutiv de către Asociația cultural-istorică “Noua Galilee“ în colaborare cu Primăria com. Cuconeștii Noi și a Gimnaziului din localitate.

***

Arhimandritul Sofian Boghiu (7 octombrie 1912 – 14 septembrie 2002), cunoscut duhovnic, supranumit de părintele Cleopa Ilie apostolul Bucureștilor, a fost deopotrivă pictor bisericesc și mărturisitor al credinței, pentru care a și fost întemnițat între anii 1958-1964.

Părintele Sofian a rămas în conștiința celor care l-au cunoscut ca un duhovnic blând, smerit, răbdător și lesne iertător. Apreciat deopotrivă de autoritățile eclesiale cât și de credincioși, părintele Sofian a format zeci de tineri care mai târziu au ajuns oameni de nădejde ai Bisericii și ai societății.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media,
Sursa:
mitropolia.md


Articole postate de același autor
3473

Cum trebuie să fie un profesor bun, în viziunea Sfântului Ioan Gură de Aur

Potrivit Sfântului Ioan Gură de Aur, profesorul bun inspiră, atrage și convinge (MG. 57:327). El nu este egoist sau arogant, nici renumit pentru stilul lui autoritar. El are spiritul uceniciei și nu al egocentrismului. Umil, el este conștient de propriile imperfecțiuni și slăbiciuni și înțelege că „blândețea este mai puternică decât violența”(MG. 57:61). Profesorul trebuie […]