Tristețea se poate risipi și primești putere din puterea Lui

6050

Eu vă dau sfaturi pe care, uneori, s-ar putea să nu le aflați în altă parte. Când ești mâhnit, când ești necăjit, când ai ispite, nu te tulbura. Du-te la fratele tău și intră în vorbă cu el: „Ce faci, frate?” Fără să-i spui că ai venit fiindcă ești tare neliniștit. Discută banalități. Tristețea se poate risipi și primești putere din puterea lui.

Când am fost ales episcop, în cuvântarea mea în fața Sfântului Sinod am spus: „Vă rog pe Sfințiile Voastre, membri ai Sfântului Sinod, să-mi dați putere din puterea voastră!” Fiecare avem un dar și o putere. Dacă le împărtășim cu ceilalți, creștem și-n sufletul nostru, dar îl ajutăm și pe aproapele nostru. Nu trebuie neapărat să mergi tot timpul la stareț, ca să-l faci să încărunțească. Nu! Dar la duhovnic este bine să te duci ca să-i spui toate păcatele, să i le pui în poală. Încolo, el are grijă. Nu mai trebuie tu să-ți porți de grijă. Eu, după ce mă spovedesc, sunt împăcat. Acum duhovnicul nu are decât să se roage pentru mine, că de aceea este duhovnic, nu? Că ăsta-i darul de la Dumnezeu. Hristos a spus clar: „Cărora veți ierta păcatele, le vor fi iertate și cărora le veți ține, vor fi ținute” (Ioan 20, 23). Asta nu e glumă!

Vă spuneam că Mântuitorul le-a spus așa de frumos femeilor mironosițe: „Duceți-vă și vestiți fraților Mei, ca să meargă în Galileea și acolo Mă vor vedea” (Matei 28, 10). Apostolii, după Înviere, mergând acolo unde li s-a poruncit, în munții Galileii, s-au întâlnit cu Hristos. Spune Evanghelistul Matei, foarte frumos, că I s-au închinat Lui cu toții. Deja se risipise îndoiala din inima apostolilor. L-au văzut viu, L-au văzut că este Dumnezeu, au văzut că tot ce a spus s-a realizat și s-au închinat Lui. Hristos, atunci, ce a zis? Cine ar putea să-mi spună?

Să vă spun un lucru! Fiecare să citiți cât mai mult, ca să-L cunoașteți pe Domnul Iisus Hristos. Dar nu putem memora tot, nu încape tot. Însă putem memora câte un cuvințel. Să ai, să zicem, câte patru cuvințele din fiecare Evanghelie la care să reflectezi.

Deci, ce a spus Mântuitorul când S-a întâlnit cu apostolii? „Datu-Mi-s-a toată puterea, în cer și pe pământ” (Matei 28, 18). Acum, după Înviere, înainte de Înălțare, S-a declarat Domn al cerului și al pământului. A declarat numai în fața apostolilor. Iar noi, cei care slujim la Altar în Biserica Ortodoxă, suntem urmașii de drept ai apostolilor și, de fapt, suntem ucenicii lui Hristos. Suntem slugile cărora li s-a dat toată puterea, prin succesiunea apostolică.

Credința în Acesta este viața noastră. Credința aduce iubire. A-L iubi pe Hristos este cea mai mare mângâiere. Credința, iubirea și ascultarea de Hristos, de cuvântul lui Hristos, toate acestea ne aduc nouă fericirea. Și aceasta o realizăm citind Evanghelia permanent.

Arhiepiscop Justinian Chira, Trăiți frumos și-n bucurie, Colecția „Crinii țarinii”, volumul 2, Editura Nicodim Caligraful, Sfânta Mănăstire Putna, 2014, p. 46-48


Articolul Următor
Articole Asemănătoare
11341

Nu contează ce ai pierdut în viață, ci ce ţi-a rămas…

Nu contează ce ai pierdut în viață, ci ce ţi-a rămas. Multumește lui Dumnezeu, bucură-te și mergi mai departe! Dacă ai căzut de pe cal și nu te-ai ridicat atunci, să nu rămâi la podea! Orice s-ar întâmpla, sus înapoi, sus pe cal!  Desigur că e rău, firește că e greu, sigur că e alta […]

Articole postate de același autor
6486

Nu atitudinile exterioare denotă duhovnicia omului

Cum putem dobândi pocăinţa cea adevărată, părerea de rău pentru păcatele noastre? Lucidizându-ne, încercând să înţelegem că păcatele noastre sunt păcatele noastre şi nu sunt neapărat prin inductanţă, Şi, nu în ultimul rând încercând să transformaţi pocăinţa nu într-un specatcol de dat ochii peste cap…Repet imaginea aceasta, că e aproape hologramică în Biserică: tone de […]