Unul dintre cei mai cunoscuți realizatori de emisiuni religioase la un post de radio din SUA, Hank Hanegraaff, apologet și cunoscător al sectelor, se adaugă pe lista evanghelicilor din Statele Unite care au decis să se convertească la Ortodoxie. Cunoscut și ca „Omul care răspunde cu Biblia”, Hank Hanegraaff a trecut la Ortodoxie chiar în Duminica de Florii, pe 9 aprilie. Imaginile acestui moment au fost postate pe o rețea de socializare.
Hanegraaff a fost timp de aproape trei decenii președinte al Institutului Creștin de Cercetare, un minister evanghelic de apologetică, a scris 20 de cărți care se opun cultelor, ereziilor și credințelor necreștine, iar dacă până mai ieri evanghelicii din SUA se mândreau cu un super-erou doctrinar, acesta era Hanegraaff.
Acum însă, „Omul care răspunde cu Biblia” a ales altă cale. Așa cum arată un filmuleț realizat în Duminica Floriilor, postat pe rețelele de socializare, Hanegraaff, în vârstă de 67 de ani, apare îngenuncheat, în Biserica Ortodoxă Greacă Sf. Nectarie din Charlotte, N.C, în timp ce este uns cu mir sfințit, ca parte a ritualului de botezare.
Decizia lui i-a ofensat pe evanghelicii din SUA care, prin Bott Radio Network, un puternic imperiu mass media, cu 107 posturi evanghelice, au decis să întrerupă orice legătură cu el, acuzându-l că „a trădat adevăratul creștinism”.
Replica lui a fost însă una pe măsură: „Nimic nu poate fi mai departe de adevăr. Nimic nu s-a schimbat în credința mea. Doar că am văzut că așa primesc mai multă dragoste de la Domnul și Mântuitorul meu Iisus Hristos”, a spus Hanegraaff, care nu a trecut singur la ortodoxie, ci alături de soție și de cei 12 copii ai lor.
Deși nu există statistici clare, cel puțin până acum, se pare că Hanegraaff nu este singurul care renunță la Biserica evanghelică pentru a trece la Ortodoxie.
Un exemplu este dat de parohul Bisericii ortodoxe grecești Sfinții Petru și Pavel, din Salt Lake City, care spune că, din 2009, când a fost deschisă biserica, numărul enoriașilor s-a triplat, iar peste 60% din cei care vin acum la această parohie sunt convertiți. Aproximativ jumătate dintre ei sunt foști mormoni, iar restul sunt foști protestanți și evanghelici, dar și foști catolici. Asta a făcut ca mica biserică să devină tot mai neîncăpătoare, mai ales de sărbători, lucru care s-a văzut și în Duminica Floriilor și de Înviere.
Așa că acum parohul speră să poată construi o biserică mai mare, în apropiere de cea actuală.
Suzanne și Bruce Plympton sunt doi dintre foștii mormoni care au găsit calea spre Ortodoxie și care vin în fiecare duminică la Biserica Sfinții Petru și Pavel. Alți foști mormoni au găsit consolare în bisericile surori ortodoxe din Utah: cea rusă și cea sârbă. „Noi am fost botezați în Ortodoxie acum nouă ani”, spune Suzanne, care, înainte de a trece la credința ortodoxă a trecut și pe la biserică creștină evanghelică. „Întotdeauna am crezut în Dumnezeu, dar nu mi-a schimbat viața; Am vrut să mă apropii de El. În mod ironic, sora mea și familia ei au descoperit Ortodoxia în timp ce se pregăteau pentru o misiune protestantă în Rusia”, a povestit ea. Încurajată de sora ei, Suzanne a început să meargă la slujbele din bisericile ortodoxe. Și a fost, așa cum spune, un șoc cultural: pentru că slujba era în întregime în limba greacă, iar închinarea liturgică tradițională era departe de atmosfera evanghelică neclintită, muzicală și non-liturgică. „La început, nu am înțeles nimic, dar am continuat să studiez, am vrut mereu să știu adevărul. Mi-am dat seama că Biserica Ortodoxă e aici de 2000 de ani, că și-a păzit cu grijă teologia și nu a permis credințelor populare să o schimbe”, a mai spus Suzanne.
„Biserica pe care Hristos a clădit-o, pe care o căutam, a fost întotdeauna aici”, spune Suzanne.
Există și explicație a acestui fenomen tot mai mare, al convertirii mormonilor și evanghelicilor la ortodoxie. Deceniile de globalizare seculară au lăsat fără tradiții culturile și societățile, înlocuind modurile tradiționale de viață cu un stil de viață extrem de global și bazat pe consumator. Și, în timp ce ce societățile tradiționale cred că fiecare persoană născută în lume se naște într-o obligație morală de a-și adapta viața la o relație armonioasă cu sensul și scopul divin, secularizarea globală reduce persoana umană la un individ suveran a cărui unică obligație morală este ca altcineva să aleagă pentru sine.
sursa activenews.ro