Toate drumurile unui creștin duc spre Înviere

551

Învierea Domnului sau Paștile este una din cele mai așteptate și mai respectate sărbători religioase, care comemorează evenimentul fundamental al creștinismului – Învierea lui Iisus Hristos, Marele îndrumător al omenirii, Fiul lui Dumnezeu.

Paștile este sărbătoarea cea mai sfîntă din calendarul creștin, urmată de Crăciun.

Pentru ortodocși, Paștile semnifică trecerea de la moarte la înviere și la viața veșnică. Viaţa şi moartea, învierea, poruncile lui Iisus − exemplu sigur de urmat pentru toţi creştinii întru nemurire. În fiecare an, Sfintele Paști se sărbătorește primăvara.

Preotul Octavian Moșin, parohul bisericii din Dumbrava ne-a vorbit despre semnificația Învierii Domnului și cît de important este să acordăm atenție acestei perioade.

„Biserica a rînduit patru perioade de postire ca înfrînare pe parcursul anului bisericesc, iar cea mai de durată este perioada care ne introduce și ne pregătește de sărbătoarea sărbătorilor - Învierea Domnului. Acesta este postul Paștelui care, cu Doamne, ajută!, practic, l-am petrecut, iar, în acest an, au fost cîteva săptămîni bune pînă a intra în post. Apoi au fost cîteva săptămîni, circa 40 de zile, cu post și rugăciune. Perioada de postire se încheie cu praznicul Floriilor și iată, prin această săptămînă a pătimirilor Mîntuitorului, se intră în Praznicul Învierii”.

În ultimile săptămîni ale postului, creștinii trăiesc o perioadă mai tristă și sumbră. Părintele ne povestește despre cum creștinii retrăiesc duhovnicește, în fiecare an, evenimentele care s-au produs pe vremea Mîntuitorului.

„Biserica acordă atenție sporită acestei perioade pe care o numim a Triodului. Cînd totul este sumbru, este în minor, în tristețe, este în pocăință, pentru că încercăm să retrăim evenimentele care s-au produs pe vremea Mîntuitorului, atunci cînd Hristos (ca om și Dumnezeu adevărat) vine de dragul omului, se pune pe cruce, ca omul să aibă această scară spre cer, înțelegînd, în general, că s-a întrupat pentru ca omul să își refacă firea sa și să fie vrednic de chemarea sa, de Fiul Cerului. Dumnezeu s-a făcut om ca omul să ajungă la Dumnezeu. Învierea Domnului pentru noi este momentul cel mai important, pentru că toate drumurile unui creștin duc spre Înviere și sensul vieții noastre este să înviem întru Domnul. Știm că ne naștem, dar nu murim, ci ne îndreptăm spre viața cea veșnică”, spune preotul Octavian Moșin.

Preotul ne-a vorbit despre pregătirile ”minuțioase” de Paști. Ne spune cît de important este să fim mai buni, mereu, nu doar în post!

„Actele de milostenie le facem pentru aproapele nostru și pentru Dumnezeu. Totodată, biserica ne îndeamnă să fim cu luare aminte, pentru că, practic, toată viața e o formă de postire. Adevărații părinți spun că postirea adevărată este abținerea de la orice lucru rău. Nu doar în perioada postului facem asta. Perioada postului ne întărește. Cea mai importantă poruncă rezumă toată învățătura noastră creștină la un singur cuvînt - iubire. Dumnezeu este iubire.

Săptămîna patimilor este una foarte profundă pentru creștini. Acordăm atenție fiecărei zile, fiind privită ca o treaptă care duce spre Învierea Mîntuitorului. Încercăm să fim alături de Hristos, care este trădat, condamnat și pus pe cruce, dar sîntem în bucuria așteptării și a nădejdei că Hristos este acela care coboară de pe cruce, care se coboară în iad și strică porțile iadului și ne dă șansa unei vieți veșnice.

Pregătirea de Paști nu este doar în aspectul uzual al vieții, încît ne străduim să văruim casele, să aducem în ordine gospodăria noastră sau să gătim bucate - toate acestea sînt secundare, dar de bază este casa sufletului. Hristos vrea să învie în noi, în inima noastră. Nu vrea să ne schimbăm în exterior, dar însăși viața noastră să o schimbăm. Și atunci trebuie să ne gîndim cum e starea noastră sufletească și cum reînvie în noi”, a spus parohul bisericii.

Preotul Octavian Moșin a venit cu un mesaj pentru fiecare creștin de sfintele sărbători.

„Toate drumurile unui om trebuie să ducă spre Înviere. Cea mai importantă zi din viața aceasta nu este aici, dar în a 40-a zi după ce plecăm de aici, cînd stăm față în față cu Bunul Dumnezeu și dăm socoteală pentru tot ce am făcut sau nu în această viață. Probabil că acest gînd la moarte trebuie să ne însoțească în fiecare zi. Atunci cînd ai conștiința trează, începi să trăiești corect. Să înțelegem că Dumnezeu este cu noi, să depășim starea noastră de neputință încît să fim fiii învierii”, ne îndeamnă părintele Octavian Moșin.

Sursa: noi.md


Articole postate de același autor
889

ÎPS Mitropolit Vladimir a săvârșit slujba de sfințire a șase cruci care vor împodobi turlele noii biserici cu hramul „Sf. Arhanghel Mihail” din Criuleni

ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove s-a aflat marți, 16 noiembrie 2021, la Spitalul Raional din orașul Criuleni unde a săvârșit slujba de sfințire a celor șase cruci care vor împodobi turlele noii biserici cu hramul „Sf. Arhanghel Mihail”. Alături de Întâistătător au înălțat rugăciuni: Prot. mitr. Vadim Cheibaș, Secretar mitropolitan, Prot. […]