Târnosirea Bisericii „Sf. Cuv. Parascheva” din comuna Tohatin, municipiul Chişinău

1035

Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Vladimir, a oficiat Duminică, 1 octombrie 2017, slujba de târnosire a Bisericii „Sf. Cuv. Parascheva” din comuna Tohatin, municipiul Chişinău, alături de un sobor de preoţi şi numeroși credincioşi.

Din soborul de preoți liturghisitori au făcut parte Prot. mitr. Vadim Cheibaș, secretarul Mitropoliei Moldovei și Protopop al Sectorului I, Chișinău, Prot. mitr. Zosima Toia, Protopop al Sectorului III, Chișinău, Prot. mitr. Iurie Zagnat, Protopop al Sectorului IV, Chișinău, parohul Bisericii, Prot. mitr. Rodion Vrâncean și preoţi din parohiile învecinate.

La Vohodul mic, pentru activitatea pastorală şi administrativ bisericească prodigioasă, preotul paroh Prot. mitr. Rodion Vrâncean a fost distins cu dreptul de a sluji Sfânta Liturghie cu Ușile Împărătești deschise până la rugăciunea domnească – Tatăl Nostru. De același drept s-a învrednicit și parohul Bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din s. Colonița, mun. Chișinău, prot. mitr. Victor Tofan.

La momentul potrivit din cadrul Sfintei Liturghii, ÎPS Mitropolit Vladimir l-a hirotonit în treapta de diacon pe Dl Valentin Nalban, absolvent al Academiei de Teologie Ortodoxă din mun. Chișinău, pe seama parohiei cu hramul Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil din s. Leușeni, r. Telenești.

La încheierea slujbei de târnosire a fost oficiat un Tedeum de mulţumire, după care Mitropolitul Vladimir a decorat ctitorii și binefăcătorii lăcașului de cult  din Tohatin cu Ordine și Diplome mitropolitane.

În această zi semnificativă pentru credincioșii din Tohatin, răspunsurile la Sfânta Liturghie le-a oferit Grupul coral bărbătesc „Gnosis”, condus de teologul Sergiu Crudu.

Scurt istoric:

La data de 1 octombrie 1997, prin Decret mitropolitan în comuna Tohatin a fost numit tânărul slujitor Rodion Vrâncean. Având în vedere că în localitate nu exsita biserică, preotul și-a început activitatea pastorală într-o încăpere provizorie oferită de Primăria Tohatin.

Construcţia bisericii din Tohatin a început în anul 2003, iar începând cu anul 2008 în cadrul acestui edificiu eclesial au început să se petreacă slujbele besericeşti. La 21.11.2009 a fost sfinţită Sfânta Masă şi clopotele de către Mitropolitul Vladimir cu ocazia sărbătorii închinată Sf. Arhangel Mihail şi Gavriil.

În anii următori au urmat lucrările de finisare a lăcaşului de cult. Interiorul bisericii a fost pictat în stil realist. La exteriorul bisericii au fost executate lucrări de tencuială decorativă, iar în ogradă lucrări de amenajare a teritoriului.

La împlinirea a două decenii de slujire sacerdotală în parohia Tohatin, parohul Bisericii, Prot. mitr. Rodion Vrâncean a fost decorat de către arhipăstor cu Ordinul bisericesc – „Sf. Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare”.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media


Articole Asemănătoare
1702

În ziua sărbătoririi Acoperământului Maicii Domnului creştinii din Chişinău sărbătoresc hramul oraşului

Potrivit tradiţiei creştine, fiecare biserică nou construită prin sfinţire primeşte un nume al unui sfânt sau al unui eveniment important din istoria mântuirii neamului omenesc. Acel sfânt devine patronul spiritual al lăcaşului sfânt şi totodată al localităţii date. Astfel, sărbătoarea creştinească, numele căreia îl poartă biserica dintr-o localitate, este şi sărbătoarea creş­tinilor băştinaşi, sau cum […]

Articole postate de același autor
1250

Se vrea o nouă troiţă la intersecţia străzilor Bucureşti – A. Sciusev din capitală

La îndemnul ÎPS Mitropolit Vladimir, câţiva ctitori ai Bisericii Ortodoxe din Moldova, vor instala o troiţă din piatră în preajma Palatului Mitropolitan. Acum un deceniu, la intersecţia străzilor Bucureşti-A. Sciusev din capitală, a fost instalată o răstignire din lemn. Aceasta urmează a fi înlocuită cu una din piatră, executată de meşteri iscusiţi din s. Cosăuţi, […]