Gândurile rele ne muncesc psihic și ne îmbolnăvesc fizic

2231

Nu lua aminte ce îți zice careva, dacă te jignește. Tu ostenește-te, roagă-te lui Dumnezeu să-i iubești pe toți. Roagă-te Domnului să le dea tuturor Înger bun, ca tu să ai pace înlăuntrul tău. Și, dacă te împaci cu toți, dacă dorești binele tuturor, nu va mai fi nimeni care să te muncească. Singuri ne muncim pe noi înșine cu gândurile.

De aceea a și spus Domnul să-i iubim pe vrăjmași, să ne lepădăm (de gânduri). Dacă ne lepădăm din inimă, atunci va fi ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat – nimic nu ne mai muncește. Și atunci suntem pașnici.

Altfel, ne necăjim la nesfârșit pe noi înșine și ne tulburăm cu totul – nu numai fizic, ci adeseori și psihic, ne tulburăm pe noi înșine. Atunci îți este mult mai greu să-ți vii în fire și multe sunt bolile trupești de care numai noi suntem vinovați, pentru că nu avem gânduri bune.

 

(Starețul Tadei de la Mănăstirea Vitovnița, Pace și bucurie în Duhul Sfânt, Editura Predania, București, 2010, pp. 118-119)


Articole postate de același autor
1777

Păzeşte-ţi inima ta de tot ceea ce vei vedea în lume

Roada cea mai de căpetenie a acestei rugăciuni (a Inimii) este că sufletul omului menţine atingerea neîntreruptă cu Dumnezeu. Iar din această atingere, inima se aprinde cu dragoste faţă de Dumnezeu. Dobândeşte nepătimire şi eliberarea de lume şi de tot ceea ce lumea oferă. Creşte dorinţa ca omul să moară cât mai curând şi să […]