Slujire arhierească în Duminica a XVI-a după Cincizecime la Catedrala mitropolitană

1833

În Duminica a XVI-a după Cincizecime, zi în care se face și pomenirea Sfântului Apostol Ioan Teologul, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala mitropolitană “Nașterea Domnului” din Capitală.

Alături de Întâistătător s-a rugat secretarul Mitropoliei și chelar al Catedralei, Prot. mitr. Vadim Cheibaș, precum și slujitorii sfântului lăcaș.

Sfântul, slăvitul și întru tot lăudatul Apostol și Evanghelist Ioan este cunoscut și ca Ioan Teologul. A fost unul din cei Doisprezece Apostoli și a scris Evanghelia care îi poartă numele. În Evanghelia sa, el se prezintă ca fiind „ucenicul prea iubit al lui Iisus” mai degrabă decât cu numele. El a fost cel mai tânăr din cei doisprezece Apostoli și foarte apropiat Domnului. Această apropiere este adesea reprezentată în icoanele cu Cina cea de Taină, unde Sfântul Ioan se sprijină de Mântuitorul.

Apostolul Ioan a fost de față la Schimbarea la Față a Mântuitorului împreună cu Petru și cu fratele său Iacov. El a fost exilat în insula Patmos de către împăratul Domițian între anii 90-95 d.Hr. și acolo a avut revelația Cărții Apocalipsei.

Despre anii cîţi a vieţuit sfîntul Apostol Ioan nu se ştie exact. Unii scriu că a trăit 120 ani, iar alţii zic 105 şi şapte luni; se ştie însă că a trăit mai mult de o sută de ani.

În timpul serviciului divin, Arhiereul a rostit la unison cu numeroșii credincioşi, Crezul și Rugăciunea Domnească, după care a binecuvântat enoriaşii, îndemnându-i spre fapte bune, pentru folosul sufletului şi a mântuirii.

Slujba arhierească din această Duminică, însoţită de rugăciunea râvnitoare a celor prezenţi, a făcut ca această Sfântă şi Dumnezeiască Liturghie să aducă lumină, împăcare şi bucurie întru Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

Sursa: www.mitropolia.md


Articole postate de același autor