Slujba Sfântului Ștefan a fost oficiată la Putna pentru prima dată în lipsa autorului ei, IPS Pimen

1535

Pentru prima dată de la canonizarea Sfântului Ștefan cel Mare (1992), slujba de hram a fost oficiată la Putna în lipsa celui care a întocmit-o, Arhiepiscopul Pimen al Sucevei și Rădăuților, a notat joi, la finalul liturghiei, Arhim. Melchisedec Velnic.

Evenimentele au avut loc în condițiile speciale cauzate de pandemie. Starețul Putnei a deplâns și absența de la hram a „fraților români din Nordul Bucovinei” (Regiunea Cernăuți), a celor din Basarabia, precum și lipsa paradei militare organizate în 02 iulie, an de an, din 1996.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei, actualmente și Locțiitorul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, împreună cu Episcopul Andrei al Covasnei și Harghitei și Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Damaschin Dorneanul.

Reflectând la textul evanghelic al sărbătorii (Ioan 10:1-9), Mitropolitul Teofan a spus că Biserica îl identifică pe Sfântul Ștefan cu „Păstorul cel Bun”.

„Și atunci, și acum, Biserica și neamul îl recunosc pe Măritul Voievod ca ‹Păstorul cel Bun›. Moldovenii atunci îl socoteau tată, părinte, stăpân și, mai presus de toate, voievod”, a spus IPS Teofan.

La momentul împărtășirii cu Sfintele Taine, Episcopul Andrei a rostit un cuvânt despre viața și virtuțile Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare. Ierarhul a subliniat credința puternică, iubirea față de neam și demnitatea Sf. Ștefan.

PS Andrei a amintit, printre altele, faptul că Sfântul Ștefan este întemeietorul Episcopiei istorice de la Vad – județul Cluj.

După slujbă, a urmat depunerea de coroane din partea oficialităților la mormântul Sfântului Ștefan. Ceremonia a fost însoțită de momente artistice. Membrii Grupului vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” – Vicovu de Sus au interpretat diferite cântări și poezii patriotice.

Cuvântul de final a aparținut starețului mănăstirii care a exprimat bucuria, dar și durerea ce au însoțit hramul din acest an.

„Chiar dacă în această zi suntem departe poate unii de alții, avem nădejdea, avem credința că Ștefan, cel care apăra neamul și țara și a intrat în inima poporului se va îngriji de acest popor. Vedem că evlavia și cinstirea pe care le avem către Sfântul Ștefan ne unesc sufletește oriunde ne-am afla și bariere între noi nu sunt. Ștefan ne unește pentru că este un reper, un model pentru noi toți”, a spus Arhim. Melchisedec Velnic.

Părintele stareț a menționat apariția publicației anuale „Cuvinte către tineri” și a adresat mulțumiri celor care au susținut evenimentul.

Deși românii din Basarabia nu au putut fi prezenți la sărbătoarea Sfântului Ștefan, o delegație oficială i-a reprezentat joi la Putna. Oficialii au a depus coroane de flori la mormântul Sfântului Ștefan.

Delegația Republicii Moldova a fost compusă din: Aurel Fondos, Secretar de stat la Ministerul Apărării, Ștefan Pavlov, Comandantul Trupelor de Carabinieri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, ostași ai Gărzilor de onoare de la Ministerul Apărării și Ministerul de Interne din Republica Moldova, și Andrei Batereanu, președintele Asociației Obștești „Ștefan cel Mare și Sfânt”.

Sursa: basilica.ro

Sursa foto: doxologia.ro

 


Articole postate de același autor
1680

Mesajul PS Siluan, Episcop de Orhei, la Duminica Mironosițelor

Ca nişte raze ale mărturisirii v-aţi adunat în jurul Soarelui dreptăţii, Sfintelor femei mironosiţe, şi cu razele cuvintelor voastre aţi luminat sufletele cele ce se tânguiau pentru moartea Cuvântului, pe Care îngerii Îl săvesc neîncetat cu cântări de: Aliluia ! În Duminica a treia după Paști marcăm ziua femeilor creştine, care pe bună dreptate sunt […]