Slujba Prohodului Mântuitorului, oficiată de Preasfințitul Petru la Catedrala Episcopală din mun. Ungheni

542

Vineri 22 aprilie 2022, la orele 17, Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, a oficiat în Catedrala Episcopală ,,Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din municipiul Ungheni, Slujba Utreniei pentru ziua Sîmbetei cele Mari.

În timpul Utreniei, așa cum prevede rânduiala tipiconală, s-a săvârșit și cântare Prohodului Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Această umilincioasă cântare se săvârșește cu lumânări în mână, în fața Sfântului Epitaf.

La finalul slujbei Prohodului, Ierarhul, dimpreună cu soborul de slujitori, înconjurați și de credincioși, au mers în procesiune cu Sfântul Epitaf în jurul Catedralei. Această procesiune simbolizează ducerea și așezarea lui Hristos în mormânt.

La final, Înaltpreasfinția Sa a ținut un cuvânt de învățătură, în care a vorbit despre cinstirea ce trebuie s-o aducem ca mulțumire lui Hristos, pentru patimile și chinurile suferite pentru a noastră mântuire.

De asemene, Ierarhul a specificat și importanța aceste slujbe a Prohodului, ca și a celorlalte slujbe din Săptămâna Patimilor.

Cântările slujbei și a prohodului au fost intonate de Corul Catedralei Episcopale, condus de preoteasa Liliana Rotari.

 

Biroul de presă al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni: Prot. Ștefan Rîmbu

foto: Arhidiaconul Veniamin (Seculțan)
Video: Protod. Victor Rotari și ipod. Cătălin Diaconu

Sursa: episcopia-ungheni.md


Articole postate de același autor
1936

Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron

Sfântul Mare Mucenic Teodor (†304) a trăit în timpul împăratului Diocleţian (284-305) şi era din Mitropolia Amasiei, din cetatea Homialon. El a fost ostaş în ceata Tironilor (a recruţilor) din legiunea condusă de generalul Vringa. Atunci când a venit poruncă ca toţi soldaţii să jertfească idolilor, Teodor nu a intrat în templu. Judecat şi îndemnat […]