Cearta între doi preoţi

4577

Cineva spunea că a asistat la o ceartă între doi preoţi. O ceartă dură, în care cei doi îşi adresau cuvinte aspre. Dar şi le spuneau cam aşa: "Eşti necinstit, Prea Cucernice Părinte", zicea unul - "Sfinţia ta eşti un om de nimic" răspundea celălalt.

Se acopăr oare aceste cuvinte: "Prea Cucernice", "Sfinţia Ta" cu "necinstit" şi "om de nimic"? Era cearta aceasta în măsură sa exprime sfinţenia şi cucernicia? Cel care a povestit această întâmplare spunea: "Nu m-a deranjat cearta, mi s-a părut omenească. Se mai întâmplă. 

Dar îşi ziceau mereu "Prea Cucernice" şi "Sfinţia Ta". Nu omiteau aceste titluri de onoare chiar şi atunci când îşi spuneau cuvintele cele mai grele."

Când apelativul pe care ni-l asumăm nu acoperă realitatea, atunci descoperă impostura. Şi este starea cea mai gravă în care poate cineva cădea.


Articole Asemănătoare
4344

Șapte reguli pentru o ceartă corectă şi cinstită

A soosit acum timpul să-ţi spun „cele şapte reguli valabile pentru o ceartă corectă şi cinstită”, pe care ţi le-am promis. Aceasta reprezintă o convenţie nescrisă, de suflet, între mine şi soția mea, pe care ţi-o încredinţăm cu nădejdea că se va dovedi la fel de folositoare pe cât ne-a fost şi nouă, în ultimii […]

Articole postate de același autor
4795

Să întoarceţi orice necaz către cunoaşterea lui Hristos

Să întoarceţi orice necaz către cunoaşterea lui Hristos, către iubirea Lui, către slăvirea Lui. Iar Hristos, Care aşteaptă totdeauna cu ardoare să ne ajute, vă va da harul şi puterea Sa, şi va preface necazul în bucurie, în iubire pentru fraţi, în adorare către El Însuşi. Aşa va fugi întunericul. Să vă amintiţi de Apostolul […]