Slujbă arhierească la Mănăstirea „Sf. M. Mc. Gheorghe” din mun. Ungheni, prilejuită de hramul acestui așezământ

403

Joi, 6 mai 2021, în Săptămâna Luminată, când se face pomenirea Sf. M. Mc Gheorghe, Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a săvârșit Dumnezeasca Liturghie la Mănăstirea „Sf. M. Mc. Gheorghe”, din mun. Ungheni.

În dimineața zilei, Ierarhul a fost întâmpinat a fost întâmpinat de Egumena ELISAVETA (Gliga), Stareța Mănăstirii, Arhimandritul PANTELIMON (Mateevici), Duhovnicul Mănăstirii, dimpreună cu soborul de slujitori și credincioși prezenți.

Dintre slujitorii ce au coliturghisit alături de Ierarh menționăm pe Arhimandritul CHIRIL (Braguța), Președintele Sectorului Eparhial Mănăstiri și Viață Monahală, Stareț al Mănăstirii Hîrjauca, Arhimandritul SPIRIDON (Marin), Stareț al Mănăstirii Hîrbovăț, cât și slujitori din cuprinsul Eparhiei noastre, dar și din alte Eparhii.

De asemenea, prezenți la slujba praznicală au fost Stareții și Starețele Mănăstirilor din Eparhie.

La Vohodul Mic, slujitorii Mănăstirii ,,Sf. M. Mc Gheorghe”, Diaconul Roman LUPAȘCU și Diaconul Lilian PRISACARI, au fost decorați cu Orar Dublu.

După citirea pericopei evanghelice, Preasfinția Sa, a ținut un cuvânt de învățătură, explicând mesajul evangheliei citite, dar totodată a vorbit și de curajul creștinesc și de credința neclintită a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, cât și de exemplul sfintei sale viețuiri și nevoințe creștine.

După cântarea Heruvicului, slujitorul Mănăstirii Hîrjauca, Ierodiaconul SPIRIDON (Nintuș), a fost hirotonit în treapta de Ieromonah, pe seama mănăstirii amintite.

După încheierea Sfintei Liturghii, s-a făcut procesiune în jurul mănăstirii, cu citirea a patru pericope evanghelice despre Învierea Domnului.

La final s-a făcut Tedeum în cinstea hramului și pentru sănătatea viețuitoarelor, slujitorilor și ctitorilor Mănăstirii ,,Sf. M. Mc. Gheorghe”.

După aceasta, Ierarhul a decorat câțiva ctitori ai mănăstirii cu înalta Distincție Eparhială, ”Icoana Maicii Domnului Făcătoare de Minuni de la Hîrbovăț”.

Menționăm că Arhimandritul CHIRIL (Braguța), la final, a felicitat pe Ierarh, din partea Stareților și Starețelor din Eparhie, cu Sfintele Sărbători Pascale.

Biroul de presă al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni

Foto: Arhidiaconul VENIAMIN (Seculțanu)

Sursa: episcopia-ungheni.md


Articole postate de același autor
358

A trecut la Domnul preacucernicul părinte și pictor bisericesc Iurie Beiu

Zilele acestea a trecut la Domnul preacucernicul părinte Iurie Beiu, preot al bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din s. Șalvirii Vechi. Slujba Prohodului a fost săvârșită de către protopopul bisericilor din raionul Drochia protoiereul mitrofor Pavel Vuluța, împreună cu un sobor de preoți din circumscripție. Părintele Iurie Beiu a fost primul paroh al bisericii „Sf. Apostoli […]


Foto