Slujbă Arhierească în parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Pociumbăuți, blagocinia Edineț

871

În urma unor ample lucrări de restaurare și renovare, Duminca, 19 septembrie, de sărbătoarea Minunii Sfîntului Arhanghel Mihail din Colose (Hone), biserica cu hramul „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Pociumbăuți, raionul Edineț, a fost resfințită. Slujba de sfințire și Sfînta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Nicodim, Arhiepiscop de Edineț și Briceni, în fruntea unui sobor de preoți. La eveniment au participat oficialități raionale și locale, precum și mulțime de credincioși, maturi și copii, pentru care sfîntul locaș s-a dovedit a fi neîncăpător.

După Sfînta Liturghie, slujitorii altarului și creștinii au înconjurat în procesiune biserica și au săvîrșit un Te Deum de mulțumire.

La final, Înaltpreasfințitul Nicodim a adresat credincioșilor un cuvînt de învățătură în care a vorbit despre demnitatea de a fi creștin ortodox, despre datoria fiecărui creștin de îngriji de suflet și de a-l îmbogăți cu faptele cele bune, prin care vom deveni moștenitorii Cereștii Împărății, a explicat sensul bisericii ca instituție divino-umană în care viețuim în Hristos prin Sfintele Taine și dobîndim mîntuirea. ”Sfinții Părinți numesc biserica Casă a Caselor și Locaș al Slavei lui Dumnezeu, de aceea, locul unde oamenii se adună pentru a vorbi în rugăciune lui Dumnezeu și pentru a-L primi în inima și sufletul lor, trebuie să fie cel mai frumos și cel mai împodobit edificiu al satului. Strămoșii noștri au înălțat Biserici și le-au împodobit după cuviință, datoria noastră astăzi fiind aceea de a le păstra, renova și spori strălucirea, învățîndu-i și pe urmașii noștri să facă la fel” – a mai subliniat Înaltpreasfinția Sa.

Totodată, Vlădica a remarcat că parohul bisericii „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Pociumbăuți, părintele Gheorghe Gavriliță, este un slujitor activ, care s-a implicat mult, administrativ și material, la renovarea bisericii din sat, adresîndu-i călduroase mulțumiri pentru acest fapt și atenționîndu-l că de acum încolo sarcina sa va fi mult mai grea – aceea de a zidi biserica sufletească a enoriașilor săi.

O recunoștință deosebită a arătat Înaltpreasfinția Sa și față de credincioșii din satul Pociumbăuți care, prin efortul și jertfelnicia lor, au adus la bun sfîrșit lucrarea începută.

Sursa: eparhia-edinet.md


Articole postate de același autor
1247

Despre frica de Dumnezeu

Trăim vremuri deloc ușoare. Lumea e stresată, derutată, amărâtă și înrăită. La orice eveniment se judecă, se bârfește, se ajunge adesea la certuri, bătai, violuri și omoruri. Zilnic urmărim numeroase acte de groază, unele cu implicarea minorilor. Mulți tineri se droghează, consumă alcool și duc un mod de viață iresponsabil. Atâta agresivitate nu a existat […]


Foto